Folkets dom – gängvåldet kommer öka 

| 14 augusti, 2020

Den grova kriminaliteten breder ut sig i Sverige. Och det gör dem därför att den kan. Därför är det inte så konstigt att majoriteten av folk tror att våldet kommer öka. 

Läget är jävligt allvarligt och då syftar jag på våldet. Expressen har sin analys och här gör jag min egen. Politiker, poliser och kriminologer som Sarnecki har sagt att gängvåldet tagit dem med total överraskning. Hade de lyssnat på folket när de larmade om den ökande otryggheten, om hur farligt det är att röra just i deras område, hade överraskningen inte blivit total. Eller varför inte lyssna på när man ropar att det saknas både politisk vilja och opinionsstöd för att genomföra det som borde gjorts för decennier sedan. Vad vi ser idag är frukterna av maktfullkomliga politiker, en havererad migration och integration. 

Nu är Sverige i det läget att det kommer ta tid innan vårt rättsväsende kommit ikapp vad gäller straffsatser och syn på kriminella. Än så länge betraktas gängkriminella som offer och deras offer som en olycklig omständighet. Än så länge kan de mest grova brott begås utan något egentligt straff. Det är därför Stefan Löfven håller sig undan från att kommentera en 12-årig flickas brutala död och debatter om just våldet. 

Det krävs gigantiska resurser för att bekämpa gängvåldet. Resurser vi faktiskt inte har. Mycket på grund av att rödgröna politiker alltid vill leka hela världens samvete. Det är faktiskt mycket illa nu. Vårt samhälle är inte rustat för att hantera gängvåldet och för det svenska folket är skjutandet närmast okänt. För polisen är det rent omöjligt att hantera våldet. 

Hur mycket vapen som är i omlopp vet ingen. Det kan handla om 5000 men också om 50 000. Även handgranater används. Vid skjutningar finns oftast vittnen men de är av förklarliga skäl ovilliga att vittna. Vem skyddar vittnena? 

Svensk politik beklagar nu utvecklingen samtidigt som de söker nytt förtroende för den politik som lett fram till den utveckling vi har nu. Hur ska folket kunna lita på de politiker som bidragit till den här utvecklingen? Särskilt om de fortsätter med att hävda socioekonomiska förhållanden som enda orsak till våldet. 

Socioekonomiska är faktiskt inte så viktiga. Även den fattige och utsatte har ett eget moraliskt kompass. De som begår brott uppfattar sig själva starka och finner att det är acceptabelt att få det man vill genom att skjuta ihjäl någon. Det handlar mycket om i vilket moraliskt sammanhang man växer upp och verkar. Familjen är en viktig faktor i ungas moralbildning. Hur ser familjerna ut bland kriminella? 

All brottsbekämpning bygger på information och på folkets tillit. Folk måste våga tipsa och vittna. Folks larm om otrygghet måste tas på allvar. Likaså alltifrån våldtäkter till förnedringsrån av unga. Polisen måste få möjlighet att ta kommandot lokalt. Beivra vandalism, bränder av byggnader och bilar, buskörning med bilar och mopeder, trakasserier i kollektivtrafiken, vägran att betala sin buss-eller tågbiljett och så klart narkotikaförsäljning.

Men, kanske det viktigaste ändå är att kriminologer som Sarnecki, politiker och opinionsbildare som kräver att vi ser och förstår kriminella som offer, inte ges makten att styra politiker. 

https://www.expressen.se/nyheter/folkets-harda-dom-mot-politikerna-om-gangvaldet/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Folkets dom – gängvåldet kommer öka 

 1. Lennart H

  Att se de kriminella som offer för samhällets fel är att säga till dem att de inte behöver ändra sitt kriminella beteende. Det går inte få brottslingar att sluta begå brott med ett sånt synsätt!
  Brottslingen måste ta ansvar för sitt begångna brott och först och främst straffas, innan det kan bli tal om kriminalvård. För omyndiga brottslingar skall dessutom föräldrarna ta sitt ansvar och straffas, då de har misslyckats i sin uppfostran.

  Att ställa krav är att bry sig om. Med krav följer ansvar att leva laglydigt och den som inte gör det utan skadar andra, måste ta konsekvenserna och straffas.

Kommentarer är stängda.