Tino Sanandaji: SVT luras, de vill ge sken av att arbetsmarknaden klarar sig bra för att hjälpa regeringen

| 14 augusti, 2020

Coronarapporteringen var redan rörigt, men nu när ekonomiska siffror kommer in är media närmast schizofrent i sitt pendlade mellan hysteriska skräckrubriker och glädjeyra, ibland samma vecka om samma indikator. 

Dagens Industri hade rubriker om att Sveriges BNP gick bäst i Europa, men skriver idag tvärtom att Sverige går sämre än grannländer: ”Finlands BNP-kross tar experterna på sängen – Sverige vid skampålen. Trots mindre strikta åtgärder mot corona från myndigheter rasade Sveriges BNP mer än i både Danmark och framför allt Finland”. 

Statstelevisionen försöker inte ens vara sammanhängande, de basunerar en dag ut att arbetsmarknaden går bra och ger motsatt budskap nästa dag. SVT tisdag: ”Fler får nytt jobb. Trots krisen har närmast 6000 fler fått ett nytt arbete i juli än under samma månad i fjol”

SVT onsdag: ”Arbetslösheten ökar, unga drabbas”.  

I själva verket är 150.000 fler arbetslösa än förra juni. 

Hur ser det egentligen ut? SVTs tittare har lärt sig att inte tänka själva, men de med kritisk tänkande inser att något av budskapet vi matas med inte stämmer, vi kan inte ha sjunkande och ökande arbetslöshet samtidigt. 

Vad gäller BNP sjönk Sveriges med 8,6% andra kvartalet, vilket är mindre än USAs 9,5% och drygt 10% för flera stora EU-länder, men mer än Danmarks 7,4% och Finlands 3,2%. 

En förklaring är att många länder inte ens har räknat klart, rubriker om att Sverige gick “bäst” jämför helt enkelt inte med alla, Sverige går just nu avsevärt bättre än sydeuropa men inte än grannländer (Norges data är inte klar än, och även Sverige och övrigas kvartalsiffror är preliminära). 

Vad gäller arbetslöshet är svaret enklare: SVT luras, de vill ge sken av att arbetsmarknaden klarar sig bra för att hjälpa regeringen. När de rapporterar att 6000 fler fick jobb är det för att ekonomin är i kaos, om nära 200.000 förlorar sina jobb men några får nya jobb kan skickliga propogandister köra rubriken “fler får jobb”, teknisk korrekt men missvisande. På samma sätt kan man skriva “Sverige får 3 miljarder av EU!” när vi ger de 46 miljarder och får tillbaks småslantar. 

I själva verket har arbetslösheten i Sverige hitintills utvecklats långt sämre än grannländer, och dessutom från högre nivåer.

Samtidigt är dessa siffrorna meningslösa att fästa för stor vikt på då de så snabbt ändras, arbetslöshet i USA exploderade uppåt men sjunker tillbaks rekordsnabbt, och vi kan om det vill säg väl se samma sak i Europa.

Tino Sanandaji på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •