Vi har varit i kontakt med det nystartade Arabiska partiet 

| 17 augusti, 2020

Men först lite bakgrund. Arabiska partiet uppmärksammar dem som är intresserade av att engagera sig i deras parti på att de måste ha arabiskt ursprung (minst en förälder med några generationer tillbaka som har arabiskt ursprung). De ska också minst ha en svensk högskole- eller universitetsutbildning. Kraven är alltså både specifika och höga. Man ska också vara ostraffad i minst 5 år. Rimliga krav för ett parti som vill etablera sig i Sverige och som riktar sig mot det arabiska civilsamhället men varför enbart araber? 

Partiet säger också nej till religiösa symboler. På sin Facebook skriver de att de är ekonomiskt och religiöst obundna. Det innebär, enligt dem själva, att deras representanter inte får verka för religion vare sig inom partiet eller uti samhället. De beskriver sig som ett sekulärt parti. Vidare att de välkomnar ett samarbete med samtliga riksdagspartiet. Detta för att öka möjligheterna för att få igenom just sin politik.

Vad är då deras politik? Ja den frågan är svår att reda ut. Politiskt vill de verka för en bättre integrationspolitik för att specifikt värna om arabers rättigheter. I den bästa av världar kunde man möjligen singla ut frågan på dessvärre de önskar, men integration handlar om hela samhället. Och om alla svenska medborgare. Frågan vi ställer oss är vilka unika rättigheter araber har som de inte får ta del av idag i Sverige? Vad gäller rättigheter i Sverige skiljer de sig, så vitt vi vet, inte mellan etniska grupper. Den enda gången de gör det är då religion blandas in, läs separata badtider, burkinis, halaslaktad mat, böneutrop etcetera. Om skyldigheter skriver det Arabiska partiet inget. Det förvånar oss eftersom med rättigheter följer skyldigheter. 

Det Arabiska partiet understryker att partiets namn inte ska förväxlas med att de står för arabiska värderingar. De vill så att säga inte bedriva politik i syfte att ”arabisera Sverige”.

Arabiska partiet säger att de vill ta ansvar för ”deras folkslag”. Att de på ett ansvarsfullt sätt vill komma tillrätta med utanförskap, oro inför framtiden bland araber, splittring och brist på gemenskapskänsla. De vill kort sagt representera, ta ansvar för och verka för araber i Sverige. Detta för att underlätta och effektivisera integrationen för att den vägen minska brottsligheten och arbetslösheten inom just gruppen araber. 

Arabiska partiet liknar i sin beskrivning det nystartade muslimska partiet Nyans. Ett parti som vill verka och värna just muslimers rättigheter. Tillskillnad från Arbiska partiet som inte ämnar blanda in religion i sin politik, gör Nyans stor sak av det. Nyans målar upp en bild av Sverige där de islamofobiska strömningarna ökar, aldrig klaras upp och att svenska politiker vill kriminalisera muslimers tro, eller att få praktisera sin tro. Nyans hävdar att de inte är ett muslimskt parti utan vill värna det multikulturella samhället. Men precis som Arabiska partiet som lyfter fram araber lyfter Nyans fram muslimer. 

Ingen av dessa partier gör någon hemlighet av det handlar om ren identitetspolitik. Behöver Sverige och svensk politik verkligen mer av den varan? Sverige ska bygga på neutrala, opartiska institutioner som behandlar svensk medborgare som jämlikar. Blir det då inte märkligt om samhället och politiken ska behöva förhålla sig till just araber, muslimer, socialt svaga och diskriminerade grupper. Vad kommer vi landa i då? Kompenserande särbehandling eller lika för alla?

Behöver inte snarare Sverige dra upp gränsen mellan minoriteters rätt till sin särart och majoritetens rätt att sätta ramarna? Är inte risken stor att den svenska modellen och med den vårt samhälle istället faller samman och splittringen befästs? Grunden för den svenska samhällsmodellen är ömsesidiga förväntningar om rättigheter och hederlighet. Om särbehandling och rättigheter ställs i centrum och skyldigheter i bakgrunden blir inte det i sig en stor orättvisa?

Arabiska partiet avböjde en intervju med oss men skriver i sitt svar att de kan tänka sig en intervju längre fram.

Madeleine & Henrik Lilja Rönnquist

Arabiska Partiets hemsida

Arabiska partiet på Facebook 


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 14
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

3 tankar på “Vi har varit i kontakt med det nystartade Arabiska partiet 

 1. Lennart H

  Är inte kravet på arabiskt ursprung för medlemmar rasistiskt? Kan ett sånt krav bli godkänt? Det diskriminerar ju icke-araber.
  Jag antar att Arabiska partiet måste registreras och godkännas av svenska myndigheter….

  1. Ivar L

   Vad är ens “arabiskt ursprung”? Det enda jag kan komma på är språkgemenskapen och islamisk kultur.
   Personligen tycker jag det är rätt bra att sådana här partier bildas och tydliggör de sprickor som obevekligen kommer splittra landet på sikt. De har ett pedagogiskt värde.

 2. Steen

  Hvad islam siger inden, er vist lige så gyldigt som hvad Castro sagde om sin revolution inden

Kommentarer är stängda.