Anne Ramberg om tragiska uppväxten på Östermalm: Mamman fick gå till NK och de åt oxfilé bara ibland

| 20 augusti, 2020

Anne Ramberg, som var generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund mellan 2000 och 2019, hånas på sociala medier efter en intervju med Åsa Lindeborg i Aftonbladet.

Ramberg, som i samband med flyktingkrisen sagt att ”humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd”, säger i intervjun att hennes familj hade det jämförelsevis fattigt när hon växte upp på Östermalm.

”Om man härstammar från Östermalm tänker nog en massa människor, likt jag själv, att man är uppvuxen med en silversked i munnen” säger Lindeborg, och Ramberg svarar:

– Jag förstår det, men en sjöofficer tjänade inte bra, vi hade det inte fett, vi hade faktiskt väldigt lite pengar. När pappa hade varit i Finland kom han hem med oxfilé, för det kostade nästan ingenting där, då var det liksom fest, säger Ramberg och fortsätter:

– Vi hade ju alltid mat, men vi levde verkligen inte i något överflöd. Jag fick aldrig sådana där Mantovani-skor eller den där Bogner Wagner-jackan som andra hade. Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK, hon tog aldrig spårvagnen i onödan.”

Läs mer i Nyheter Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Anne Ramberg om tragiska uppväxten på Östermalm: Mamman fick gå till NK och de åt oxfilé bara ibland

 1. ulf

  ja vissa är det verkligen riktigt synd om ………och ingen betjänt hade man råd till heller ,stackare !
  kanske Löfven kan fixa något välbetalt jobb som kompensation för den fattiga uppväxten och ev uteblivet bostads och socialbidrag.
  S sägs ju företräda samhällets olycksbarn och mindre bemedlade ??i min värld fick begreppet ” intelligensbefriad ” en ny dimension.

 2. Carl den 12

  För barn som växer upp med föräldrar som är uppe i karriären och tjänar pengar, så har inte dom där extra pengarna någon större betydelse, när man knappt får se sin förälder som barn.

  Calle har aldrig hört att någon sagt att en lycklig uppväxt är avgörande, vad ens föräldrar drar in för inkomst.
  Förr i tiden så hade familjen och släkten en större roll ang hur man hjälpte varandra i knapra tider.
  Att göra en klassresa och se hur bara två till tre generationer bakom en, verkligen fick kämpa, gör att man kan känna tacksamhet över det man faktiskt har och att man vet att det gläder ens mor och farföräldrar och deras föräldrar dessförinnan, dessutom.
  Och det är så lätt, att se hur någon exempelvis växer upp i överflöd och så missar omgivningen att ett barns föräldrar dör, barn och förälder går in i sorg.
  Lyx för ett barn, är att ha närvarande föräldrar som är friska, arbetar i närområdet och lever?
  Sedan så kan man undra var vi svenskar skulle stå, om vi inte hade möjlighet att arbeta, utbilda oss och ta lån för bättre livskvalitet?

Kommentarer är stängda.