INSÄNDARE. Lucretia Borgia: Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

| 20 augusti, 2020

PUBLICERAD 20 AUGUSTI 2020

FAKTA

LÄS HELA BESLUTET HÄR

Ladda ner och läs det formella beslutet (pdf) som innebär att Skolverket från den 1 september upphör med publicering av enskilda skolors resultat, lärarbehörighet och liknande.

Det är inte bara Skolverkets uppgifter om enskilda skolors resultat, lärarbehörighet och liknande som inte är offentliga efter den 1 september.

Det gäller även registret över vilka skolor som det finns i Sverige – kommunala såväl som privata.

– Det är helt obegripligt. Jag kan inte förstå hur det kan vara hemligt vilka skolor som finns, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och skolutredare. På onsdagen fattade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson det formella beslut som innebär att verket från den 1 september upphör med publicering av enskilda skolors resultat, lärarbehörighet och liknande.

Bakgrunden är beslut av Statistiska centralbyrån (SCB) och en lagakraftvunnen dom i Kammarrätten som innebär att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.

I sitt historiska beslut skriver Peter Fredriksson att verket ”med anledning av det förändrade rättsläget från och med den 1 september 2020 upphör med publicering av statistik på kommunnivå samt huvudmanna- och enhetsnivå i de skolformer där det förekommer enskilda huvudmän”. https://skolvarlden.se/artiklar/skolverket-hemligstamplar-vilka-skolor-som-finns-i-sverige

Lucretia Borgia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “INSÄNDARE. Lucretia Borgia: Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

 1. Lennart H

  Hur ska det då gå med det fria skolvalet? Skall man välja skola baserat på hörsägen och djungeltelegrafen?
  Kanske det leder till att det fria skolvalet avskaffas?

Kommentarer är stängda.