Polisen i Göteborg varnar för eskalerande gängkonflikt i Hisings Backa

| 22 augusti, 2020

Under gårdagskvällen skrev Göteborgs Tidning att polisen nu varnar för en eskalering i gängkonflikten i Hisings Backa. Detta efter att det på nio dagar skett två skjutningar som polisen tror är sammankopplade.
Kommunpolisen Håkan Bredinge säger: ”Det är konstellationer som kommit i delo med varandra.”
Det hela startade den tolfte augusti då det skedde en skjutning där flera skott avlossades mot en grupp människor vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen i Göteborg.

Bara några dagar senare och några kilometer bort så hördes åter skottlossning över Hisings Backa. Vid den skjutningen som skedde på Akkas gata hittades en man i 20-årsåldern med allvarliga skottskador. Området har under en tid nu varit lugnt efter att det tidigare varit hårt drabbat av gängkonflikter. Men den lugna tiden verkar vara över nu och polisen varnar nu för en eskalerande konflikt igen mellan olika gänggrupperingar.
Håkan Bredinge säger: ”Det är två händelser i samma stadsdel och då är det oroande.”

Och nu arbetar polisen med en hypotes att händelserna hänger ihop. Polisen menar att det är en konstellation av ungdomar, unga vuxna och vuxna som kommit i konflikt ned varandra. De menar också att det inte handlar om enskilda individer utan är större än så och att det är därför de varnar. Håkan Bredinge betonar dock att det är liten risk för allmänheten, men att den finns.
Han säger: ”Det finns alltid en risk att någon stackare står i vägen.”
Därför har polisen nu ökat din närvaro i området och de förbereder sig enligt de planer som finns.

De säger att de kan lägga ihop ett och ett och agera utefter det. Men det viktigaste för polisen nu är att arbeta trygghetsskapande i stadsdelen och att både polisen och civilsamhälle drar sitt strå till stacken. Ytterligare en händelse som polisen tror är sammankopplad med skjutningen av 20-åringen är att det knappt 20 minuter efter skjutningen sattes en skåpbil i brand i frihamnen. Denna branden blev den liberala politikern Jens Adamik vittne till.

Han säger: ”Jag var vänd mot andra hållet när jag plötsligt hörde en smäll. När jag vände mig om brann det i en skåpbil och sen såg jag en man springa från den brinnande bilen. Polisen utreder nu både den eldhärjade bilen och en bil som setts lämna platsen. Två personer båda män i 20-årsåldern har häktats för skjutningen och mordförsöket vid bensinstationen i Bäckebol. Båda två är kända av polisen och är sedan tidigare dömda för narkotikabrott och tillgreppsbrott. Båda männen nekar inblandning i brottet.

https://www.expressen.se/gt/krim/polisen-varnar-valdet-i-goteborg-eskalerar/

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •