Jan Lindberg: SVERIGE – EN MJUK KUDDE FÖR KRIMINELLA 

| 25 augusti, 2020

De kriminella väljer att bli bli kriminella och utnyttjar den svenska godheten.

Hur ska jag som förälder kunna titta i mina barns ögon och säga att våldtäkt mitt på dagen, sprängningar på förskolor, förnedringsrån och mord är något att vänja sig vid i dag? skriver Vladimir Ahmed Idag i Expressen.

Det svenska förhållningssättet har länge varit att de kriminella egentligen är offer själva, offer för yttre faktorer och påverkade av destruktiv miljö.

Något som en mängd politiker, journalister, poliser och högt uppsatta människor i samhälls apparaten vittnat om i åratal för att flytta vårt fokus från problemet. 

Met är det sanningen? Naturligtvis inte. 

Långt ifrån alla som bor och verkar i socioekonomiskt utsatta områden är  kriminella och långt ifrån alla låginkomsttagare blir kriminella. De flesta bor där för att dom inte har någon valmöjlighet. Dom sitter fast i ett trögt system. 

I många socioekonomiskt utsatta områden, bland  arbetarklassfamiljer, bor människor som kör buss och taxi, som gör rent toaletter, lokaler och arbetsrum. Jag vet det därför att jag bor och verkar där skriver Ahmed. 

Det är en sida som sällan syns i debatten. Etniskt svenska och invandrade arbetarklassfamiljer som har otryggheten och våldet gemensamt. Och många gånger längtan att komma därifrån och skapa en framtid i trygghet, långt från utanförskapet. 

Det är inte dom som är ute på gatorna och skjuter men miljön är en perfekt grogrund för deras barn att hamna i utanförskap och gängbildning. 

Problemet i dag är att de kriminella väljer att bli bli kriminella. De utnyttjar socioekonomiskt utsatta områden och människorna som bor där – och inte minst den svenska ”godheten” – som ursäkt för sina handlingar.

De kriminella väljer det därför att de uppfattar Sverige och dess institutioner som en mjuk kudde. Dom gör det för att dom kan. För att det är enkelt och sällan leder till straff. Man är oftast ute innan rapporten har torkat. 

Hur hårt det än slår en, så landar de ganska skönt ändå.

Ett bevis för detta bland många är vårt rättsväsende och straffsystemet. Straffen är ringa och löjligt låga om det blir något straff alls. Vad skickar det för signal? Det är ett hån mot brottsoffer och hela samhället. 

Är lösningen på den allt mer växande kriminaliteten mer ”jämlikhet”? Sverige behöver bli ett jämlikt land igen, ja. Men det är inte jämlikhet som är problemet idag. Utan brist på respekt och lojalitet gentemot landet Sverige och dess samhällssystem skriver Ahmed. 

Det måste få konsekvenser – inte kaffe och bulle med empatismak säger han. 

De ansvariga måste vända utvecklingen och inte agera tvåa, trea och fyra på bollen när gängen redan har fått sätta agendan. Innan det är för sent. Innan människor tappar tillit till makten och det svenska samhällskontraktet.

Frågan är bara om det inte redan skett frågar Ahmed i artikeln? 

Tyvärr Ahmed, det har redan skett. Människor har sedan länge tappat tilltron till samhällskontraktet. Kontraktet är rivet, söndersmulat och slängt i papperskorgen av naiva och makthungriga politiker som sedan länge säkerligen insett sitt misstag men som aldrig skulle erkänna det. 

Det skulle förpassa dem till historieböckerna som dem som nedmonterat ett fullt fungerande välfärdsland och kastat sina invånare och deras barn in i en osäker och otrygg framtid utan hopp. 

En framtid som är lika skrämmande som oviss.

Jan Lindberg

Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Jan Lindberg: SVERIGE – EN MJUK KUDDE FÖR KRIMINELLA 

 1. ulf

  Bara att tacka Socialdmokraterna och Löfven regeringen för utvecklingen i Sverige.De anser att Sverige är på rätt väg och skall nu enligt egen utsago ” göra landet ännu bättre ”.Morgan Johansson är ju dessutom supernöjd med hur kriminaliteten ser ut…………samt all annan dåraktighet.
  Gnäll inte svenskar utan försök ”orka” se verkligheten och rösta bort detta inkompetenta skämt till regering !!???

Kommentarer är stängda.