Koranbränning i Malmö. Yttrandefriheten måste alltid gälla 

| 25 augusti, 2020

Bränna böcker, oavsett det handlar om Bibeln eller Koranen är olustigt. Demokrati är att tillåta det oanständiga, obekväma, icke korrekta, det som många tycker är tabu och det provokativa. Man behöver inte gilla eller hålla med. Men det är bara att acceptera andras rätt att vara allt det andra inte är. Man får provocera muslimer med att bränna Koranen och kristna med Ecce homo.

Rätten att få säga sin mening eller att provocera är en förutsättning för att vår demokrati och yttrandefrihet inte endast ska existera i teorin. Man kan ha olika synpunkter på Dan Parks och Rasmus Paludans Koranbränning på fredag på Stortorget i Malmö. Om det är rätt eller fel? Men faktum är att det i sammanhanget är en irrelevant frågeställning. Det handlar om rätten att få yttra sig. Och i den ingår också att provocera och fälla yttranden om samhället.

Malmös samlade muslimska samfund tycker annorlunda. De menar: ”att bränna Bibeln, Torah eller Koranen” inte är ”ett uttryck för yttrandefrihet eller demokrati. De säger istället att det ”planerade brännandet av Koranen är ett uttryck för rent rasistiskt hat..” Att det handlar om att förnedra och förödmjuka muslimer som grupp. Och att manifestation därför inte bör tillåtas. 

Yttrandefrihetens gräns säger oss något om hur vårt samhälle mår. Hur fria är vi? Vad får yttra oss om och inte? Vad händer i vårt samhälle om vi provocerar en religion? 

Rasmus Paludans har själv sagt att han hoppas på en våldsam reaktion från muslimer. Vi kan bara avvakta och se hur det går. Yttrandefriheten måste ändå alltid försvaras. Den är okränkbar. 

https://www.expressen.se/kvallsposten/nu-polisanmals-planen-att-branna-koranen-hat/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •