Rån och våld mot äldre och funktionsnersatta har ökat med mer än 450 procent under 2020

| 28 augusti, 2020

Att våldet och rånen ökat de sista åren vet nog alla, men att det ökat så kraftigt mot vissa grupper är nog okänt för de flesta. En sådan grupp är de äldre och funktionshindrade där har våldet och rånen ökat med över 450 procent det sista året Jo, ni läste rätt, rånen och våldet mot dessa har ökat med så mycket enligt statistiken som kommer från polisen om anmälda brott. Under första halvåret 2019 anmäldes i region Väst sex sådana rån. Under första halvåret i år 2020 så har 33 sådana rån med våld anmälts. Enligt uppgifterna så började ökningen i mars och sammanföll med coronasmittans framfart, men det har fortsatt under juni och juli.

Men det är inte bara i region Väst som ökningen skett. Det är samma tendens i hela landet. Och under första halvåret i år har det anmälts 172 sådana rån mot att det under första halvåret 2019 anmäldes 31 fall. Så det är en markant ökning på hela 455 procent för hela landet.
En av dessa som utsattes är den 81-åriga Marianne Nilsson som en eftermiddag blev blodigt nedslagen bakifrån med en glasflaska bredvid en lekplats i Gubberoparken i Göteborg. Enligt polisens uppgifter så ska överfallet på Marianne börjat när hon steg av en spårvagn vid Olskrokstorget och mannen som utförde dådet följde efter henne in i parken.

Enligt polisutredningen ska gärningsmannen varit en narkotikamissbrukare med abstinens på jakt efter pengar. Överfallet var brutalt, slaget träffade huvudet ned sådan kraft att glasflaskan slås i sönder och Marianne faller blodig till marken och mister medvetandet. Enligt Marianne är slaget det sista hon minns och hon undrade då om hon fått någon trädgren i huvudet. Efter det blev allt svart. Detta överfallet var ett av de sex överfallen som hände 2019 i Göteborg. Om dem som hänt i år finns inga berättelser. Men man kan tänka sig att vissa av dessa med säkerhet varit lika blodiga och brutala som det mot 81-åriga Marianne Nilsson var.

Men statistiken är inte så exakt som den borde vara tycker både jag och DHR:s ordförande Rasmus Isaksson.
Varför buntar polisen ihop både äldre och funktionshindrade i samma grupp?
Är de så lika eller är det för att gömma undan verkligheten lättare?
Rasmus Isaksson säger: ”Min känsla är att man inte uppmärksammar att man valt ut ett brottsoffer för att personen inte kan försvara sig. Man tittar inte så djupt i varje fall så man ser att det är ett bekymmer. Och därför är det viktigt att man pratar om det.”
Och utsattheten och rädslan har ökat bland de funktionsnedsatta. Det visar en undersökning från 2018, som också visar att kvinnorna känner sig särskilt utsatta för att bli utsatta för rån och våld.

Rasmus Isaksson efterlyser nu en djupare kartläggning av problemet och hoppas att brott mot funktionsnersatta ska få ökar focus. Men så länge inte dessa rån och det våldet klassas som hatbrott så kommer inget att hända då polisen redan nu kan ta fram den datan men de inte verkar se brotten mot dessa som ett stort problem. Jag tror nog att det är samma problem med våldsbrotten mot de äldre, polisen ser nog inte heller dessa som ett stort problem då denna grupp inte är så stor i det stora hela av rån och våldsbrott.

Men det är stort för de äldre och funktionsnersatta då de blir räddare och räddare för var gång de läser att någon blivit utsatt för dessa brott och att de då blir mer och mer bundna till sina hem och med det blir sjukare än vad de kanske skulle vara om de vågat gå ut i samhället. Så man får hoppas att någon tar tag i detta problemet så att Sverige än en gång kan bli ett land där alla kan våga vara ute i samhället utan att vara rädda för att råka ut för rånare eller våldsverkare. För vi ska alla, både gamla och unga, både friska och funktionshindrade ska känna att vi kan vistas ute i samhället utan rädsla för att bli rånade eller överfallna, det är en medborgerlig rättighet.

https://www.expressen.se/gt/krim/ranvag-mot-utsatta-har-okat-med-450-procent/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *