Johan Westerholm: Så kapitulerade polisen inför extremister

| 29 augusti, 2020

XR manifestation på Vasabron i Stockholm. Foto: Eget.

Stockholmspolisen valde under fredagen att  mer eller mindre lägga sig platta inför XR icke tillståndsgivna manifestationer. Manifestationer som resulterade i omfattande samhällsstörningar i huvudstaden. Det ger det en indikation på hur hösten kommer utvecklas. Och vilka krafter som i dagsläget ser ut att ha tagit initiativet.

Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion kommer  förtsätta sin 48 timmar långa blockad i centrala Stockholm. Efter att ha spärrat av en av broarna vid riksdagen flyttade aktivisterna sig till sträckan på Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan vilket skapade omfattande trafikstörningar i innerstaden.  Omkring 300 personer deltog i aktionen i grupper om högst 50 för att inte bryta mot coronarestriktionerna.

Istället för att avvisa aktivisterna och anvisa dem en annan plats för sin manifestation lät polisen dem genomföra den med de effekter som de ville uppnå även fast Extinction Rebellipn saknade tillstånd. Polisen menar att mötes- och demonstrationsfriheten är okränkbar, även om det som i fallet i Stockholm renderar i omfattande störningar och inte har de tillstånd som erfordras.

Johan Westerholm

Läs på Ledarsidorna


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •