Våldsamt upplopp i Malmö under fredagskvällen och natten mot lördagen. Demonstranter brände bildäck och bråte på gatorna, kastade gatsten, ägg och Molotovcocktails mot polis och journalister samt brände bilar i Rosengård.

| 29 augusti, 2020

Som Henrik Lilja Rönnquist skrev i går så började ett våldsamt upplopp på Rosengård vid 19-tiden efter att några ur det danska partiet Stram kurs tidigare på fredagen sparkat fotboll med en Koranbok under en manifestation vid Stortorget i Malmö samt att några andra bränt en Koranbok på ett industriområde i utkanten av Rosengård. Som mest säger polisen att det var omkring 300 personer som deltog i upploppet och som befann sig på och vid Amiralsgatan.

Enligt polisen var det upploppsstämning redan då och den förvärrades under kvällen och natten. Enligt journalister på plats så kastades gatsten och ägg emot dem, polisen och räddningstjänsten som försökte släcka de bränder som startades. Upploppsstämningen eskalerade vid 20-tiden då demonstranterna eller huliganerna ska ha startat bränder på Amiralsgatan och börjat skjuta raketer och kasta bengaler och brandbomber på polis och räddningstjänsten. Vid 20.45 så gjorde dessa huliganer flera ”rusning” mot poliserna så att de tvingades retirera.

Dessa huliganer gjorde dessa ”rusningar” under skandering av ”Allah är stor”. Vid 21-tiden förvärrades läget än mer och polisen betecknade läget som våldsamt upplopp. Samtidigt som upploppet höll på så sattes flera bilar i brand på olika adresser i området. Bland annat i ett underjordiskt garage. Dock vet polisen inte om dessa bränder har samband med upploppet som pågick samtidigt. Vid 22.30 försökte ”huliganerna” att sprida upploppet från Rosengård och Amiralsgatan till resten av Malmö.

Då började dessa ”huliganerna” att bege sig in mot centrala Malmö men stoppades vid korsningen Amiralsgatan-Östra Farmvägen. Det var dock osäkert om polisen skulle kunna stoppa upploppet där eller om de ”huliganerna” skulle kunna dra vidare. Under ett regn av gatsten tvingades först polisen att retirera, men situationen vände sedan fyra kravallbussar anlände och kunde jaga tillbaka ”huliganerna”. Och strax efter klockan 23 kunde polisen jaga tillbaka hela gruppen av ”huliganer” mot Rosengård av 10-12 polispiketer.

Och vid 2.30-tiden under natten mot lördagen kunde polisen åter släppa på trafiken på Amiralsgatan. Polisen kunde sen vid fyra-tiden på lördagsmorgonen konstatera att kulmen på upploppet tycktes ha nåtts vid midnatt och att situationen är lugnare sen klockan tre på lördagsmorgonen. Enligt polisen ska mellan 10 och 20 personer ha frihetsberövats under upploppet, det ska enligt vakthavande befälet i Malmö både handla om omhändertagande och om personer som är misstänkta för brott.

På lördagsmorgonen meddelades att alla släppts och att ingen är gripen eller anhållen. Enligt uppgift så skadades ett flertal poliser under upploppet. Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad. Det finns dock inga uppgifter om att någon bland demonstranterna eller ”huliganerna” skadats. Eller om någon utomstående bland allmänheten skadats. Under gårdagskvällen och natten har flera muslimer gått ut på sociala medier och beklagat det som hände i Rosengård och i Malmö. De skämdes för sina trosfränders beteende och uppträdande och konstaterar att ilskan över detta riskerar att drabba alla svenska muslimer.

En av dessa som beklagar upploppet är Imamen Samir Muric som på Facebook skrev: ”Jag kastar in handduken. Jag är fri från detta. Jag har ingenting med dessa människor att göra. Jag skäms. Svenska folket förtjänar inte detta.”
Jag frågar mig dock om alla dessa som nu beklagar upploppet kan svära sig fria från att inte underblåst hatet mot dem som enligt ”huliganerna” vanhelgat koranen?
Är det inte så att de underblåst stämningarna innan och har inte dessa personer sagt att Islam inte får vanäras och skymfas?

Vid fyra-tiden fanns fortfarande bråte kvar efter upploppet. Men polisen bedömer att det under lördagen inte ska vara några problem med framkomligheten. Enligt dem ska kommunens anställda tillsammans med boende i området ha hjälp till att stöda upp. Dock kunde man under lördagsmorgonen höra och se på TV4:s nyhetsmorgon hur det såg ut på platserna där upploppet drog fram. Det låg enligt TV4:s reporter på plats fortfarande gatstenar kvar lite överallt.

Hon talade om uppdragna gatuskyltar, om förstörda busskurer och om förstörda trafikljus. Hon talade också om att asfalten på många håll var svartbränd och full ned aska. Så uppröjningen är långt ifrån klart i området där upploppet skedde. Och det krävs nog lång tid innan allt är återställt som det såg ut där innan fredagseftermiddagen. Nu så är polisen och de boende oroliga för att upploppsstämningen ska fortsätta på lördagen och under lördagskvällen. De boende är också enligt TV4:s reporter oroliga för att läget i området ska bli värre under lördagskvällen.

Polisen meddelar nu på lördagsmorgonen att de kommer att vara synliga i området under dagen. De kommer också att utreda de brott som begicks under natten mot lördagen. På polisens hemsida skriver Malmös polismästare att han tycker det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna. Han skriver också att all denna förstörelse som uppkom i upploppet drabbar alla Malmöbor. Och att polisen arbetar för att vi ska ha en fortsatt lugn situation i Malmö.
Men jag kan inte låta bli att kommentera detta uttalandet med att fråga om polismästaren menar att det var lugnt i Malmö under natten mot lördagen?

https://www.expressen.se/kvallsposten/poliser-skadade-efter-upploppet-/
https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/ordningsstorning-i-malmo-300-personer-delaktiga

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •