3089: Vitt och svart

| 31 augusti, 2020

Yttrandefriheten i all ära men inget är så bedövande som skammen. Inte minst när det gäller en så angelägen sak som BLM i svenskt konstliv. Trots uppfordringar har den svenska konstvärlden endast visat svaga tecken på intresse. (Kunstkritikk)

Tanken att det skulle finnas något universellt är ett rött skynke: ”Till exempel, i ett samförståndsdrivet samhälle som Sverige, där neutralitet och likhet är kraftfulla disciplinnormer, så framstår hänvisningar till universalitet och estetiskt omdöme, för oss, som envetna försök att upprätthålla ett vitt privilegium.”

Ett, dock godkänt, vitt privilegium är den diskurs ur vilken ovanstående formulering kan härledas.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003