3090: Konst på riktigt?

| 31 augusti, 2020

Dan Park

Idag har jag skrivit en recension av Dan Parks konstprojekt i Malmö. Verket saknar titel men skulle kunna kallas ”Yttrandefriheten och gatuteater”. Expressen

Aftonbladet har också en recension, skriven av Margit Richert. Jag tycker nog man kan begära lite mer än enbart en uppvisning i ideologisk övertygelse. Hur pass Richert är orienterad i konstteori har jag ingen aning om men hon har svårt att acceptera Dan Park som konstnär. Hon borde ha lärt sig att det hon vill göra är att värdera hans konstinsats: ”Och om det vaggar som en anka och kvackar som en anka, tja då är det nog faktiskt en högerextrem anka vi har att göra med, snarare än en ’kontroversiell gatukonstnär’”. I varje fall och äntligen en ordentligt provocerad anmälare som tar i ordentligt. Men onekligen är Park kontroversiell. Det är däremot inte Richert favorit Banksy. Banksy är en alldeles utmärkt och intressant konstnär men han är inte kontroversiell. Han uppfyller med råge de ideologiska kraven som konstvärlden håller sig med. Och då är det lätt att stryka medhårs: ”Banksy däremot är samhällskritisk på riktigt. Och den konst han säljer för mångmiljonbelopp strimlar han, i en ypperlig trollning av hela det kapitalistiska skitsystemet.”

Richert skulle kanske ha tänkt till lite innan hon basunerade ut Banksy som strimlare av det ”kapitalistiska skitsystemet”. Det är riktigt att ett verk (”Ballon Girl”) av Banksy som såldes på Sotheby’s 2018, genom en mekanism förstördes. Resterna av det förstörda verket blev emellertid ännu värdefullare genom förstörelsen. Prislappen var över en miljon Pund. För övrigt säljer Banksy sina verk genom det där systemet som Richert talar om. Det är inga småsummor vi talar om. Även Banksy har sina omkostnader. Hennes råd till Park för att nå upp till Banksys nivå verkar luta åt att han borde sälja mer.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003