Antisemitiska slagord under upploppen i Malmö. Folkmassan skanderade med knutna händer “Judar kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder”.

| 31 augusti, 2020

Vid upploppet i fredags framkommer det nu att upploppsmakarna förutom att de begick brottet våldsamt upplopp även begick brottet hets mot folkgrupp. Enligt filmer som är tagna under upploppet skanderade folkmassan slagord med knutna händer, de skrek “Judar kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder”. När Judiska Centralrådet sett dessa filmer så skriver de på sin webbplats att Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628. Och att de inte kan tolka budskapet på annat sätt än att folkmassan uppmanade till mord och utrensning av judar. En av de filmer som lagts ut twittrats ut av 1:e vice ordf. för KDU Västra Götaland Emil Moghaddam. Både denna filmen och många andra har väckt stor uppmärksamhet.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford är polisen väl medvetna om att filmen cirkulerar på sociala medier.
Hon säger: “Jag vet inte om vi redan fått in en anmälan eftersom det kan finnas viss eftersläpning i vårt datasystem. Men vår underrättelseenhet håller koll på sociala medier.”
Enligt Judiska Centralrådet så menar de att upploppsmakarna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och uppmanar nu polisen att ingripa mot dem. De skriver ”Detta är tyvärr inte första gången en folkmassa skanderar liknande hot mot judar i Malmö. Det är även helt nödvändigt att polisen har kunskap och möjlighet att ingripa mot individer som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp även om det framförs på ett annat språk än svenska”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en annan som reagerat kraftigt på upploppet och vad som skanderades ut där, på Twitter skriver han ”Vill se verkningsfulla krafttag av Malmö Stads politiska ledning mot denna djupa och vidriga antisemitism. Sätt nu ner foten!”
Men kommer kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh att göra det, kommer hon att sätta ner foten mot sina trognaste väljare?
Från stadens sida säger de att den politiska ledningen vill förebygga att något liknande händer igen, samtidigt vill de få slut på ryktesspridningen att polisen har tillåtit den “islamofoba” manifestationen och misslett allmänheten. Så de säger att det fortfarande finns jobb att göra.

Men kommer Katrin Stjernfeldt Jammeh att göra det jobbet, kommer hon att sätta hårt mot dem som ledde och deltog i upploppet eller kommer hennes åtgärder att bara handla om dem som hon betecknar som högerextrema?
Sådant som hon tidigare gjort, samtidigt som hon deltagit i demonstrationer där antisemitismen flödat fritt.
Det är den stora frågan och det är den frågan som nog både Magnus Ranstorp och det Judiska Centralrådet vill ha svar på.
Ewa-Gun Westford säger att den ”särskilda händelse” som polisen i region Syd bedriver med anledning av upploppet, och som ger myndigheten extra resurser kommer att fortsätter ytterligare några dagar in i september månad.

Ewa-Gun Westford säger också att alla som tar emot anmälningar från allmänheten har fått besked att flagga de ärenden som kan tolkas som hets mot folkgrupp. Nu får man hoppas bara att de gör detta också så det inte bara blir som vanligt tomma ord när det gäller antisemitismen från denna gruppen. Vi får också hoppas på att polisen lagför de som var med i upploppet så att de får strafföreläggande och att inte denna händelse får rinna ut i sanden. Vilka straff upploppsmakarna borde få det är väl något för rättsväsendet och politikerna som stiftar lagarna att bestämma. För min del så finns det nog inte stränga straff nog här i Sverige, för domstolarna är allt för mesiga mot dem som uppför sig som de gjorde i Malmö i fredags.

https://www.expressen.se/kvallsposten/demonstranterna-skrek-ut-sitt-judehat/?fbclid=IwAR2JuABX0LllxoOfa96wcjqF38499KumQGAp4y3mJmB7_njryBrswoVAVPM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •