Företrädare för Malmö stad påstår att upploppet i Malmö i fredags hade inte religiösa motiv.

| 31 augusti, 2020

Per-Erik Ebbeståhl på Malmö stad sade idag till Sveriges Radio att fredagens upplopp inte hade några religiösa motiv. Detta trots att upploppsmakarna skanderar ”Allahu akbar”, La illah il Allah och ramsor om sin profets utplåning av judar. Men trots detta så sade ledningsstrategen Per-Erik Ebbeståhl som arbetar med trygghetsskapande frågor på Malmö stad till Sveriges Radio att de som deltog i upploppet inte inte drevs av religiösa motiv. Och enligt Ebbeståhl ska imamer ha varit på plats på kvällen för att ”lugna stämningen”.

Ebbeståhl sade i SR: “Vår och polisens bild är att det är personer som inte drivs av en religiös agenda i det här, som ställde till de mesta bekymren under natten. Vi såg också att det kom personer från andra delar av Malmö och Skåne som deltog i det här. Tyvärr är det ju så, det spelar ingen roll om det är fotbollsmatcher eller den här typen av manifestationer. Det är personer som använder de här tillfällena för att provocera samhället och polisen.”
Han sade sen vidare: “Det är så klart fullständigt oacceptabelt och det visar egentligen bara på att den här typen av händelser används av personer med en annan agenda än att protestera mot en skändning av koranen.”

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford ger Ebbeståhl delvis rätt när hon talade med Nyheter Idag: ” Det är lite tidigt att säga för vår del, men vi har ju delvis samma uppfattning att man tar tillfället i akt att ställa till oreda och så här. Orsaken till det kan man bara spekulera i och det vill inte vi därför att vi ska bedriva ett utredningsarbete nu. Men det ligger säkert mycket i det han säger, det är vi övertygade om. Det är ju oftast så när det startas bråk i idrottssammanhang och demonstrationssammanhang att man tar tillfället i akt att ställa till oreda. Det är ju ett välkänt faktum.”

Men man frågar sig dock ändå om dessa två har rätt eller fel?
Kan det inte vara så att de har uppfattat sakerna fel eller att de förljuger sanningen för att denna gruppen är för viktig för det sittande styret i Malmö?
Jag bara frågar detta för att som jag uppfattat händelseförloppet i upploppet så handlade det om att den danska politikern Rasmus Paludans anhängare brände en koran i utkanten av Rosengård och det var det som utlöste upploppsstämningen.
Så då har enligt både Per-Erik Ebbeståhl och Ewa-Gun Westford koranen inte någon religiös betydelse för muslimerna?

Man kan då fråga sig om de har samma uppfattning om bibeln?
Har den inget med kristendomen att göra?
Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali har i alla fall sin uppfattning klar när han Twittrade ut ett ironiskt Tweet om uttalandena.
Han skrev på Twitter: “Kom ihåg: När våldsverkare direkt efter en koranbränning skriker Allahu Akbar, La illah il Allah, sjunger ramsor om sin profets utplåning av judar så har det ABSOLUT inget med deras religion att göra.”

Han skriver sen en stund senare: “Tror ni mig inte? Då ska ni veta att det har jag läst här på Twitter från väldigt många tyckonomer som har en lång och trogen historia av att öppet och ärligt utan skönmålning, bortförklaringar och förminskningar diskuterat fanatism inom Islam. Lovar.
Så vi “vanliga svenskar” har alltså fel när vi säger att koranen är muslimernas heliga skrift liksom att bibeln är de kristnas heliga skrift och Tanach är judarnas motsvarighet, eller har vi det?
Kan det inte vara så att både Per-Erik Ebbeståhl och Ewa-Gun Westford har fel och att upploppet i Malmö i fredags hade religiösa motiv?

https://nyheteridag.se/malmo-stad-koranupploppen-hade-inte-religiosa-motiv/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •