Tino Sanandaji: Blott Sverige svensk kriminologi har

| 31 augusti, 2020

Trots växande gängvåld avfärdade Morgan Johansson 2017 förslag på hårdare tag, och skröt vid tillfället att han var ”på väg att knäcka organiserad brottslighet”.

Johansson har bakgrund som ordförande för Brå och har som statsråd uteslutande förlitat sig på Jerzy Sarnecki och andra flumkriminologer som insisterar att “all forskning visar” att straff inte fungerar, en myt som är motbevisad i internationell forskning. 

Justitieministern har kombinerat denna mjuka kriminalpolitiska linje med tuff retorik tagen ur actionfilm, så väljare som inte vet hur att han blockerar förslag till skärpningar får intryck att Morgan är strängare mot busen än Clintan, hårdare än Rambo och mer självsäker än Napoleon om att han minsann snart knäckt gängen. 

Eftersom värdegrundskriminologer försäkrat honom att straff är verkningslös och invandring inte påverkar brott har justitieministern blockerat dessa förslag, till förmån för symbolpolitik eller i smärre justeringar, och försöker lösa brott med välfärdssatsningar, dialogpolis och annat 68-krimonologer gillar. 

Mattias Lindberg kritiserar regeringens förlitan på ett litet klick vänsterkriminologer som fått fel i det mesta och är faktaresistenta: 

“Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff. Det var vi, allmänheten, som hade rätt. Nu måste politikerna sluta lyssna på de kriminologer som haft fel och faktiskt göra något åt utvecklingen, skriver Mattias Lindberg…

Så sent som 2018 gick en ledande professor ut och sa att problemen med gängkriminalitet minskat, och en annan hävdade att brottslighet minskat. Professor Henrik Tham pratar om ”svartmålningen” av brottsligheten och om artiklar som ökat allmänhetens oro. 

I DN gick sex professorer i kriminologi ut och påstod att forskningen visar att hårdare straff inte minskar brottsligheten, vilket gett stöd till politiker som velat blunda för den negativa utvecklingen. Detta trots att t ex grannlandet Danmark uppenbarligen anser att hårdare kriminalpolitik är rätt väg att gå. Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff.”

Blott Sverige svensk kriminologi har. 

 Läs hela https://www.expressen.se/debatt/stoppa-gangvaldet-eller-avga-morgan-johansson/

Tino Sanandaji på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Blott Sverige svensk kriminologi har

 1. Carl den 12

  Länge leve den kriminella ideologin, bland dom som bor och lever tryggt, var nu det må vara någonstans?

  Calle undrar om det lönar sig att arbeta och göra rätt för sig i dagens Sverige, när den kriminella marknaden har fler möjligheter och breder ut sig över hela landet.
  Välkommen till Sverige att söka bidrag och vara med i ett kriminellt nätverk, där möjligheterna är varierande som ett monopol för dom med olika skills med frikort, utan att behöva gå till fängelse.
  Visst är det fantastiskt att man uppmuntrar olika förmågor och tar till vara på människors resurser hos “kreativa” kriminella.
  Det är något stort som skaver här, som är riktigt åt HELVETE❗❗❗

Kommentarer är stängda.