FIA MED KNUFF ELLER PICTIONARY 

| 1 september, 2020

Jag läste i ett inlägg om en skola i Umeå där man gjort en spelplan på skolgården med “Fia med knuff”. 

Föräldrar och personer på sociala medier menade dock att spelplanen påminde om ett hakkors och så får det inte gå till så man pudlade så klart.

I ett annat inlägg kunde man läsa om en kvinna som sett en svastika i en klädhängare på COOP? 

Ibland undrar jag om en stor del av svenska folket lider av pareidoli, ett psykologiskt fenomen där en person uppfattar ett tydligt mönster i vaga eller slumpmässiga stimuli. 

Kanske är det vanligare i konspiratoriska vänsterkretsar, vad vet jag. Men dom verkar ha en förmåga att se nazistiska symboler i lite av varje. 

Hjärnan hittar alltså själv på, fyller i information och låter dig se saker där det egentligen är något annat eller med en annan innebörd. 

Ett vanligt förekommande exempel på pareidoli är att en person ser ansikten i föremål, moln eller andra bilder som kan tydas till något annat än det faktiskt är. 

Pareidoli, ofta i form av konspirationsteorier, är för övrigt vanligt hos psykospatienter.

Anstränger man sig tillräckligt mycket, har god fantasi, eller lider av ovan nämnda pareidoli kan man säkert se både nazistiska och andra symboler i annars oskyldiga vardagsfenomen.

Jag spelar själv Pictionary, ett sällskapsspel vars logga med lite fantasi kan tas för.. ja vad tror du 1f914.png1f609.png


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “FIA MED KNUFF ELLER PICTIONARY 

  1. Carl den 12

    Hahaha?

    Fortsätter det så här, så bör vi avskaffa finsk sauna och ångbastu på kommunala badhus?

    Calle får Flashback ifrån sina galna tonår, då Hennes & Mauritz hade rostfria klädställningar som uppifrån såg ut som hakkors, va vi konspirerade om att HM var nazister ?

Kommentarer är stängda.