Nytt bidragsfusk då rådgivare till Afghanistans president uppburit föräldrapenning när han arbetat i Afghanistan

| 1 september, 2020

Hur bra koll har svenska myndigheter på var bidragstagarna i det svenska systemet befinner sig?
Jo en myndighet verkar ha lite bättre koll och det är skatteverket som nu har anmält regeringsrådgivare Fazel Fazly för felaktig folkbokföring. Myndigheterna kan heller inte skylla på att de inte vetat något då det redan 2017 på den Afghanistanska presidentens hemsida publiceras att Fazel Fazly skulle arbeta som rådgivare. Så sent som 2018 lyfte Fazly föräldrapenning samtidigt som han bodde och var verksam i Afghanistan.
Så hur sköter sig de olika myndigheterna sina kontroller så att inga skattemedel försvinner ut från Sverige?

För samtidigt som detta bedrägeriet har hållit på så har den svenska ambassaden i Kabul skickat en diplomatpost till UD i Sverige med en rubrik som lät ”Svensk medborgare i regeringsställning”, men som till stora delar är hemligstämplad.
Så frågan står fast, hur sköter sig de olika myndigheterna sina kontroller så att inga skattemedel försvinner ut från Sverige?
Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket säger: “Det är ett allvarligt problem när personer är skrivna på adressen trots att man inte är en del av den officiella befolkningen i Sverige. Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar.”

Detta är inte första gången som liknande bidragsbedrägerier begåtts av sådana som fått arbete för utländska regeringar men där individen har haft bidrag i Sverige. Sist var det den 2019 då den Irakiska försvarsministern Najah al-Shammari begick bidragsbrott mot Försäkringskassan. Han och hustrun skulle då uppburit barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands.
Är det rätt mot svenska skattebetalare och mot ärliga bidragstagare?
Så än en gång vad för koll har de svenska myndigheterna på sådana som uppbär bidrag i Sverige?
Jo, de har bra koll på på dem som är födda i Sverige, men hur är det med dem som är födda i andra länder och som migrerat hit?

Men är det kanske så att de svenska myndigheternas naivitet är så stor att de tror dessa migranter har samma anmälningsbenägenhet som svenskfödda har när deras levnadsvillkor förändras?
Är det så att dessa myndigheter tror att dessa migranter ändrar beteende så fort som de beträder svensk mark?
Kan det vara så att de är lika naiva som Elin i Utvandrarna var när hon trodde att hon skulle tala “amerikanska” när hon gick av båten i USA?
För visst lyser naiviteten hos de svenska myndigheterna igenom allt mer för vart år som går?

https://www.fplus.se/radgivare-till-afghanistans-president-har-anmalts-till-skatteverket-i-sverige/a/50A4v6?fbclid=IwAR3-e–j0lVrphuXse2m9lYaVLRjjqRqDiHqD-46kSL3GuJ6qhE7QfwbFUc
https://www.expressen.se/nyheter/sitter-i-afghanistans-regering-fick-bidrag-/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/na5l0L/regeringstopp-i-afghanistan-anmald–ar-folkbokford-i-sverige?fbclid=IwAR01fNniKN_mMqKsfhocXJsRPm8SdLlF_f1HChgYqkpKpBIOUfa4iTRW6fk
https://www.expressen.se/nyheter/iraks-forsvarsminister-far-bidrag-i-sverige/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •