Hovrätten friar nu Ayman Alksh för knivmordet i Boden i december, han döms istället för grov misshandel till 18 månades fängelse

| 2 september, 2020

I december förra året så misshandlade och knivskar tre män en 19-åring på resecentrum i Boden så svårt att han senare avled på sjukhus. I tingsrätten dömdes en av dem, Ayman Alksh 21 år till 13 års fängelse för mord. En annan person, en 24-åring dömdes samtidigt för grov misshandel till tre års fängelse för samma brott. Både Ayman Alksh och 24-åringen överklagade sina domar och nu har hovrätten sagt sitt om mordet. De friar Ayman Alksh helt från mordet och dömer honom istället till 18 månaders fängelse för grov misshandel. Medan den medåtalade 24-åringen fortfarande döms för grov misshandel men straffet sänks till endast 18 månaders fängelse.

Att Ayman Alkshs straff sänks är för att domstolen inte anser att det inte är belagt vem som utdelat knivhuggen.
Hovrättspresident Erik Sundström säger i ett pressmeddelande: “Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord.”
Men vad hände med den så kallade straffskärpning som skulle ske efter det omtalade Lindomefallet där två åtalade skyllde på varandra och sen friades helt från att ha begått det mordet?
Ska detta bli ett likadant fall där ingen ska stå till svars för att en 19-årig yngling mist livet?

Jag frågar mig i varje fall om inte lagarna och domstolarna i Sverige är lite väl mesiga och eftergivande åt den som begår grova brottshandlingar?
Är det inte så att domstolarna ser mer åt att tillgodose brottslingarnas intressen och mindre åt offren och deras efterlevandes tillfredsställelse att en välförtjänt dom utdelats?
Är det så att den svenska rättsrötan har vuxit sig så stor att medborgarna behöver ta makten så att det blir domar som svider i förövarnas själar och inte som nu i offrens och de efterlevandes minne?

https://www.expressen.se/nyheter/ayman-alksh-frias-for-mord-doms-till-15-ars-fangelse-/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *