Stefan Sinteus larmar: “Åttaåriga barn rånar andra

| 2 september, 2020

Nu kommer larm efter operation Rimfrost. Den verklighet som visades under operationen var inte vacker, det handlade om åttaåringar som rånar. Polisen har nu identifierat 80 barn mellan 8 och 14 år som begår allvarliga brott. Det handlar inte om barn som snattar ett choklad utan om barn som rånar eller begår allvarligare brott och detta bara i Region Syd där Skåne ingår.
Stefan Sinteus polismästare i Malmö sade till P4 Malmöhus i går: “Det är yngre personer som, oftast i grupp, tar en jacka, cykel, moped eller en mobiltelefon.”
Han menar att det är beklämmande att så här unga människor finns ute ofta sen kväll och hittar på sån här jävelskap.

Sintéus säger vidare: “Det som börjar med rån kan sluta med betydligt värre saker. Det är ingångsbrotten för att så småningom få sälja narkotika för någon annans räkning, eller helt enkelt förvara ett vapen, bli transportör eller springpojke.”
Och Sintéus menar att det är viktigt att ta de här brotten på allvar och att vi som poliser prioriterar sådana brott.
Men jag frågar mig var föräldrarna till dessa barn och ungdomar är?
Vart har föräldraansvaret tagit vägen, eller menar föräldrarna att det är skolan och samhällets ansvar att uppfostra barnen?

Att sen svensk lagstiftning inte dömer ut straff till dessa är också ett stort fel. För även om barnen inte i sig själv kanske ska straffas så kunde domstolarna döma ut straff som föräldrarna fick betala eller i grövre fall sitta av. För att enbart låta socialtjänsten ta hand om dessa “ligister” hjälper inte, de bryr sig inte om vad de säger till dem. Så där måste bli fler åtgärdsvägar för att upprätthålla lag och ordning.
Och då kanske en av vägarna vore att föräldrarna fick ta ansvar för vad deras barn gör?
Likaså borde de sänka straffmyndighetsåldern och sätta ungdomar äldre än 18 år i fängelse och inte på ungdomsvårdshem.

De barn eller ungdomar som är mellan straffmyndighetsåldern och 18 år ska sättas i ungdomsvårdshem, men det ska vara på sådana hem som är inhägnade så att de inte kan fly eller få hjälp att fly. När de sedan fyllt 18 år och inte avtjänat strafftiden ska de enligt mig överflyttas till vanligt fängelse. På det viset så kanske det avskräcker en del av dessa barnen och ungdomarna från att gå in på brottets bana. Och även om det inte avskräcker alla så kommer de som nu begår de värsta brotten i alla fall vara inlåsta och föräldrarna kanske tänker två gånger innan de släpper ut sina barn efter ett visst klockslag.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/larmet-attaariga-barn-ranar-andra/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •