Lucretia Borgia: Visste ni om att detta är igång i Malmö? Här sätts det stopp för integration.

Culture Casbah utgår från en vision där Rosengård ska byggas ihop med centrala Malmö och skapa förutsättningar för Rosengård som en levande, urban och grön stadsdel. Utöver ett högt hus som ett torn som blir ett nytt landmärke för östra Malmö, är planen även cirka 200 bostäder och ett antal lokaler för affärsverksamhet. I ett senare skede beräknas ytterligare hundratals bostäder tillkomma. Tanken är att genom ny bebyggelse, torg, caféer och arbetsplatser ge Rosengårdsstråket nytt liv. Culture Casbah är också en del av det större stadsutvecklingsprojektet Amiralsstaden, som ska tillföra cirka 2 000 nya bostäder i närheten av Rosengårds station.

Culture Casbah ska inte bara lyfta Rosengård utan också binda samman Malmö. Med en placering i eller i anslutning till tornet kan det nya konstmuseet sätta sin prägel på området samtidigt som det innebär en draghjälp för Rosengårds utveckling. Dessutom kan ett nytt konstmuseum dra fördelar av att detaljplanearbetet för Culture Casbah har satt igång. Det gör att museet kan bli verklighet tidigare än annars. Idag är Rosengård en centralt belägen stadsdel i Malmö. Den tågstation som stod klar 2018 gör också att Rosengård är betydligt tillgängligare än tidigare. Det finns inga hinder för att ytterligare stärka Rosengård genom att placera en av stadens viktigaste kulturinstitutioner, ett nytt konstmuseum, i området.Inför Malmö kommunstyrelses beslut är det vår innerliga förhoppning att fler inser potentialen i att låta Malmös nya konstmuseum bli en del av Culture Casbah och Rosengård. Det kommer att bidra till en stadsutveckling som alla har nytta av och blir det bästa alternativet för Malmös fortsatta utveckling.

Petra Sörling, vd Rosengård Fastighets AB

Patrik Hall, vd Heimstaden AB

Marie Thelander Dellhag, vd MKB Fastighets AB

Erik Selin, vd Fastighets AB Balder

Per Ekelund, vd Victoria Park AB

Bör Malmö konstmuseum flytta till nya lokaler eller stanna kvar på Malmöhus slott? I sin masteruppsats jämför två nationalekonomistudenter nyttokostnaden för de båda alternativen.

Resultatet: de nuvarande lokalerna är att föredra – så vida flytten inte leder till en kraftig besöksökning. Det tror både museichefen och konstmuseistiftelsens ordförande är möjligt.1f4f7.pngSally WahlstedtFöljSally Wahlstedt1f4f7.pngMalmö konstmuseums chef Kirse Junge-Stevnsborg i konstmuseets magasin. Konstsamling består av 40 000 verk, men många av dem får Malmöborna aldrig se.

Nya lokaler för Malmö konstmuseum är en fråga som diskuterats i många år, men som nu är ett steg närmare verklighet. I början av juni skrev kommunstyrelsen på en avsiktsförklaring – en markering på att det blir av enligt konstmuseistiftelsens ordförande Joakim Ollén.

http://socialdemokraternamalmo.se/cc/

Lucretia Borgia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

1 En tanke på “Lucretia Borgia: Visste ni om att detta är igång i Malmö? Här sätts det stopp för integration.

 1. Dan Astrom

  Ja, vad lätt det är att göra saker när någon annan betalar… 💸💸💸🙊🙉🙈

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *