Lucretia Borgia: Busch: Dömda ska avtjäna straffen i sina hemländer.

Kristdemokraterna vill använda biståndspengar för att bygga fängelser i andra länder, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Utländska medborgare skulle skickas dit för att avtjäna sina straff.

”Jag bryter ihop”, skriver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker om förslaget. KD vill lösa problem med platsbrist inom Kriminalvården genom att bygga fängelser i andra länder.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger partiledaren Ebba Busch till radion.

TAR AFGHANISTAN OCH SOMALIA SOM EXEMPEL

Enligt henne skulle till att börja med mellan 400 och 500 fångar kunna placeras i utländska fängelser. Länder som Sverige skulle kunna ha avtal med är exempelvis Somalia och Afghanistan, säger Ebba Busch.

– Som med allt biståndsmedel kommer vi att behöva följa upp hur pengarna används. Men om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, säger hon.

V:S KRIMINALPOLITISKA TALESPERSON: ”BRYTER IHOP”

Vänsterpartiet reagerar starkt mot förslaget.

”Att KD vill göra om Sida till utlandskriminalvård som ska bygga anstalter utomlands är så tokigt att jag bryter ihop. Eller, så bygger vi rättssäkra anstalter i Sverige, via ex modulhus som Skänningeanstalten.”, twittrar partiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker.

Även Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, reagerar på förslaget.

”Så osmakligt! KD vill använda biståndspengar – som borde användas för att hjälpa utsatta människor – till att bygga fängelser utomlands och då lättare kunna utvisa utländska medborgare dömda i Sverige”, skriver han på Twitter.

Pengarna det handlar om är enligt KD-förslaget 1,8 miljarder kronor, och som under en fyraårsperiod skulle omfördelas från biståndsbudgeten för att renovera och bygga fängelser utomlands.

Dessutom skulle Kriminalvården få ett extra anslag på 400 miljoner kronor nästa år.

Sedan tidigare har bland annat Sverigedemokraterna velat införa ett system med att hyra anstaltsplatser utomlands. https://www.expressen.se/nyheter/kd-forslag-bygg-fangelser-utomlands/

Lucretia Borgia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Lucretia Borgia: Busch: Dömda ska avtjäna straffen i sina hemländer.

 1. Carl den 12

  Visste att man kunde lita på dig Ebba👍

  Calle anser att det inte är en dag försent att visa att i Sverige accepterar vi inte mer och fler kriminella, varken ute på gator, torg och fängelse.
  Varför ska vi bli överdoserade utav kriminella, när vi redan har nått bristningsgränsen för längesedan, tack vare Reinfeldt och Löfven’s maffia på RosenBad💔

 2. Lennart H

  Bra förslag!

  Egentligen tycker jag att hela biståndet på drygt 50 mdr kr/år (lika mycket som till rättsväsendet), skall dras in och att Sida läggs med. Dessa pengar behövs internt i Sverige till vård, skola, omsorg och rättsväsendet istället. (Sverige har lämnat så mycket bistånd i alla tider, så vi kan ändå ha ett rent samvete och vara stolta över vad vi har avstått för andra u-länders räkning.)

  Men jag är positiv till att använda biståndspengar till fängelser utomlands för icke-medborgare. Kan även tänka mig biståndspengar för återvandring.

 3. ulf

  Verkligt bra förslag ,uppfriskande med lite nytänkande.Varför skall Sverige fortsätta ösa ut bidrag i världen när vi samtidigt knäar under resursbrist och samhällsförfall samt sprängfyllda fängelser.Tidigare ideer om att hyra fängelseplatser utomlands är också rätt väg att gå,kanske finns något i ex vis Ungern eller Polen.Eller varför inte Danmark…😏🤨

Kommentarer är stängda.