PÅ FACEBOOK: Miljöpartiets daltande med islamister är en olycka för Sverige, anser Nalin Pekgul.

| 8 september, 2020

I Kvartals ”Fredagsintervjun” riktar den tidigare S-toppen även skarp kritik mot partiföreningen Tro och solidaritet. Islamisterna fick inflytande överallt, säger hon.

Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor, lämnade politiken 2011, bland annat eftersom hon ansåg att Socialdemokraterna inte vågade hantera frågor som religiös extremism och hedersförtryck.

I Kvartals podcast ”Fredagsintervjun” berättar den förra S-toppen, som i dag återvänt till arbetet som sjuksköterska inom psykiatrin, om motståndet hon upplevde då.

Jag tyckte att frågor runt islamism var viktiga och blev alltmer engagerad i det. Det var svårt för partiet att förstå vad jag pratade om. Det blev ett högt pris.

Kitimbwa Sabuni (talesperson för den omstridda muslimska organisationen MMRK) och hans fru Fatima Doubakil stod utanför mitt jobb och demonstrerade med unga människor, som hetsade till ett sådant hat gentemot mig. De människorna fick alltmer inflytande, islamister eller de som stödde islamisterna fick inflytande överallt. Jag kände att jag inte kunde ta striden ensam. Jag kunde inte riktigt få partiet att förstå vad det handlade om, och det blev en extrem hatstämning mot mig. Då var det bättre att bara lämna, säger Nalin Pekgul i intervjun.

Programledaren Staffan Dopping frågar om även partivänner var pådrivande i hatstämningen. Nej, det kan jag inte påstå. Kanske en och annan i Tro och solidaritet, svarar Pekgul.

Tro och solidaritet, tidigare kallad Broderskapsrörelsen, är ursprungligen en kristen S-förening men som sedan 2011 är öppen för troende från olika religioner. Föreningen har en representant i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, som är partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna.

Hans Sandin

Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •