Rättsväsendet mjäkar med kriminella. 29-åring dömd för grovt penningtvättbrott och narkotikabrott får ett års fängelse. Vad är det för straff?

| 8 september, 2020

Jag frågar mig hur den svenska lagen egentligen ser ut när en person som döms för grovt penningtvättbrott och narkotikabrott endast får ett års fängelse?
Jag frågar mig detta efter att ha läst i Kvällsposten att en 29-årig man i Malmö på tisdagen blev dömd till detta. Att mannen nu dömdes beror på att han och fyra andra män i åldrarna 24–29 år greps vid Södervärnskolan i Malmö på kvällen den 2 mars när de misstänktes sälja knark. När polisen grep dem så fanns det strött på marken runt omkring männen påsar med knappt 400 gram cannabis i. Men när sen polisen gjorde en husrannsakan hos den nu dömde 29-åringen så gjordes det stora fyndet.

I 29-åringens lägenhet vid Möllevången hittade polisen sammanlagt 439 850 svenska kronor och 395 euro i kontanter, samt två Rolexklockor värda 515 000 kronor. Men de fann också på en mobil, filmer som dessa män spelat in där de med hjälp av en elektrisk sedelräknare av den modell som brukar finnas på bankkontor räknade stora summor med pengar. En av filmerna visar också hur männen håller och räknar tjocka buntar sedlar på 500 euro och 200 euro. Polisens analytiker uppskattade att filmbilderna med 500-kronorssedlar i buntar med gummiband om visade totalt omkring 700 000 kronor. Och åklagaren Magnus Pettersson var säker på sin sak, kommer de inte från narkotikaförsäljning så kommer de från utpressning.

29-åringen som sedan tidigare mycket välkänd av Malmöpolisen och har förekommit i utredningar av mord, sprängningar och annat. Men han har tydligen inte blivit dömd för dessa brott nekar till brotten och säger genom sin försvarare advokat Martin Larsson att de pengarna som polisen fann vid husrannsakan kommer från ett banklån som en annan person tagit. Men varken polisen eller tingsrätten har trott på den förklaringen utan nu dömt honom och två av de andra som greps till fängelse. Medan 29-åringen fick ett års fängelse så fick hans två medkumpaner fyra månaders fängelse, medan den fjärde mannen friades från misstankar.

Jag ställer frågan som jag ställde förs i min text, vad är detta för straff?
Ett års fängelse för både grovt penningtvättbrott och narkotikabrott och bara fyra månades fängelse för narkotikabrott, när de blev tagna utanför en skola där de sålde narkotika, vad är det för skämtstraff?
Jag tycker att bara narkotikabrottet borde i en rättsstat med tanke på försäljningsstället gett minst 4-5 års fängelse och sen penningtvättbrott med tanke på att det med största sannolikhet kommer från brottsverksamhet borde ge minst samma straff som för nakotikaförsäljningen, det vill säga 4-5 år. Men som sagt var jag är ingen jurist utan bara en vanlig medborgare som tycker att rättsväsendet mjäkar med dessa kriminella som inte tillför något gott till Sverige.

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-mobilfilmen-avslojade-kriminella/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Rättsväsendet mjäkar med kriminella. 29-åring dömd för grovt penningtvättbrott och narkotikabrott får ett års fängelse. Vad är det för straff?

 1. Carl den 12

  Så länge vi har folk som “kämpar” för allas lika värde och att man kan ju inte låsa in allt och alla oavsett, om dessa utgör en fara för andra människor❗❗❗
  När det kommer till drogrelaterade brott, så finns det människor som ger tusan i vad just droger, för med sig för konsekvenser ang användning och försäljning?
  Varför sy in knarklangare, när man kan släppa drogerna helt fria istället❓❓❓
  Omsättningen och drogliberala det berör, räknar med att alla trasiga kroppar, själar, relationer och övrig kriminalitet det för med sig, är uppenbart värt att offra?

  Calle tror på förebyggande arbete, fånga upp, innan människor börjar med droger och övrig kriminalitet som följer med?

Kommentarer är stängda.