Varning för kriminella klaner avfärdades som rasism

| 8 september, 2020

Angered. Foto: Adam Ihse/TT

“När det för flera år sedan började varnas för kriminella klaner som etablerat sig i Sverige möttes detta av rasismanklagelser. Men efter att rikspolischefen Mats Löfving i helgen avslöjat att det finns minst 40 kriminella klaner i landet börjar nu verkligheten komma ikapp, menar debattörer som tidigare försökt lyfta frågan.

Per Brinkemo, föreläsare och författare, varnade redan 2014 i sin bok ”Mellan stat och klan” för utvecklingen, men beskylldes då från flera håll för rasism. När han nu av SvD får frågan vad som förändrats sedan dess blir svaret:

– Verkligheten, den har blivit så påtaglig nu. När jag först började föreläsa satt publiken och gapade, ”vad är detta!”, medan de utlandsfödda nickade instämmande. Numera föreläser jag för åklagare, poliser och advokater och nu nickar även de. Vi har saknat en terminologi för vad det är vi ser.”

Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •