DN/Ipsos-undersökning visar att en majoritet av M och KD:s väljare vill ge ministerposter till SD

| 9 september, 2020

För två dagar sen så presenterade Expressen DN/Ipsos augustiundersökning av opinionsläget. Förutom att en majoritet av Sveriges väljare, hela 54 procent vill se ett regeringsskifte efter nästa val, så visar undersökningen att en majoriteten av de som röstar på M och KD vill ge SD ministerposter. Undersökningen visar också att bara 27 procent anser att den sittande regeringen bör få förnyat förtroende, medan 19 procent är osäkra. Förändringsviljan är särskilt tydligt bland de som stöder Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Och den visar att en klar majoritet av KD:s och M:s väljare är redo att förhandla och göra upp med SD. Drygt hälften av M:s väljare, och än fler av KD:s väljare, vill också ge SD ministerposter.

SD:s väljarkår svarar i sin tur att M och KD är de partier som man helst ser samarbeten med i en regeringsställning.
Opinionsanalytikern Nicklas Källebring sade till tidningen: “Det finns betydande samsyn mellan de som stöder KD och SD, men även M-väljarna.”
Men undersökningen visar också att det finns ett gap i den forna Alliansen, Centerpartiets och Liberalernas väljare är betydligt mer kritiska till förhandlingar eller uppgörelser med SD. En majoritet av dessa 60-70 procent säger nej till liknande samarbeten. Och bara några få procent är villiga att ge SD ministerposter. Dessa väljare hyser inte heller någon större vilja att återsamla alliansen.

C-väljarna är lika villiga att se Socialdemokraterna som Moderaterna i regeringen. Och både C-väljare och L-väljare är mer positiva till S än till KD. Undersökningen visar också föga förvånande att det bland regeringspartierna och Vänsterpartiets väljare inte finns något stöd för samarbeten med SD. En majoritet av S-väljare och MP-väljare vill se att partierna regerar ihop under nästa mandatperiod, och mer än hälften vill även ha med C i nästa regering.
Men jag ställer mig frågande till undersökningen eller rapporteringen om denna då den inte visar hur många av L eller MP:s väljare som tror de sitter kvar i riksdagen efter nästa val?
Den frågan skulle vara intressant att få reda på.

Liksom hur många av väljarkåren bland S och V som är villiga att lägga sina röster på MP. Det skulle också varit intressant att få information om hur många av L:s väljare som tror de sitter kvar i riksdagen efter nästa val, liksom om där är någon som skulle vilja lägga en stödröst på detta partiet?
Men dessa saker verkar inte opinionsinstituten villiga att fråga.
Kan det månne vara så att sådana frågor är för känsliga för dem att ställa?
Svaren kanske funnits i DN som är Ipsos uppdragsgivare, men som vanligt så har den tidningen valt att låsa sin artikel till endast prenumeranter, och vi som inte är det får endast spekulera i vad de utläst av undersökningen.

https://www.expressen.se/nyheter/m-och-kd-valjarna-ge-sd-ministerposter/?fbclid=IwAR0QhI_qbQOEW2I5X97mGd1DejaG4mDaNwNBkLMUjOGy1AIgIYPgbM4-JvQ
https://www.dn.se/sverige/m-och-kd-valjare-redo-att-ge-ministerposter-till-sd/

1 En tanke på “DN/Ipsos-undersökning visar att en majoritet av M och KD:s väljare vill ge ministerposter till SD

 1. Carl den 12

  Så gick det med att frysa ut SD och kalla dom och deras väljare för rasister?
  SD är nationalister och bör inte blandas ihop med varken rasister eller nazister❗❗❗

  Calle tycker sig se att även V, MP och C väljare, som har insett det ohållbara i deras politik på sikt kommer allt mer gå över till Höger, då Vänster har spelat ut sin roll.
  För det kan väl inte gått någon förbi, hur V PK-agenda har förgiftat vårat samhälle med sitt fula tryne?överallt ❓❓❓
  Det går inte att trycka tillbaka gott folk hur länge som helst, för det väcker bara revangelust, att kämpa för Sanning♥RättVisa⚖
  Det blir V läxa att se sin “kamp” av förtryck, gå dom förlorat förbi och samtidigt, se det goda segra allt mer?
  En gång i tiden var ni mina vänner, för att jag röstade och var engagerad i ett parti som ni nästan kunde godkänna.
  Nu för tiden så orkar jag inte höra mer hur ni står upp och försvarar eran aptit för ännu mer Destruktivitet?

Kommentarer är stängda.