3098: Politiska notiser

| 10 september, 2020

Charlie Hebdo. Foto: Lionel Cironneau/AP

Idag var det dags för statsministern att medge en förbindelse med invandring och kriminalitet. Jag kan tycka att Löfvens estetik har en del övrigt att önska. Inte precis någon övertygande framställning. Men det har han visat vid många tillfällen. Detta tillkortakommande spelar kanske inte så stor roll. Han sitter alltid kvar och lyckas ständigt jämka samman kombattanter till återkommande kompromisser. Själva medgivandet, som har väckt stor uppmärksamhet, är inte så märkvärdigt. Strömhoppen till den ståndpunkten har varit många och Löfven har inga röster att vinna på att hålla fast vid något annat.

Eljest är det fortsatt intresse för yttrandefriheten. Catarina Kärkkäinen skriver om negativ och positiv religionsfrihet (Timbro). Detta illustreras genom ett uttalande från en Malmöimam:

”Så som jag har förstått religionsfrihet innebär den att individen skall kunna utöva sin religion i frid så som den önskar så länge denne inte bryter mot landets andra lagar. Så varför skyddas inte min rätt att i frid utöva min religion, varför tvingas jag att finna mig i att en känd hetsare skall bränna något som är så heligt för mig att det inte går att sätta i ord.”

Det här återkommer ständigt och tycks vara något som svårt att få fäste i den muslimska kulturen: Att man får ha sin privata utövning i fred men att religionen i sig kan kritiseras och skändas. Det borde inte vara alltför besvärligt att fatta.

Rättegången med Charlie Hebdo fortgår (Daily Mail). Ett av vittnena, den vid attentatet skottskadade Laurent Sourisseau, lever nu med polisskydd dygnet runt. Något gemensamt med honom har jag när jag ser hans uttalande: ”It is like I am under house arrest.”

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •