Lokalpolischef Tina Anderberg säger: “Sydsvenska familjer dränerar välfärden”, “Man föds in i kriminalitet. Det blir ett sätt att leva.”

| 11 september, 2020

Mats Löfving som jag redan skrivit om idag har inte bara fått kritik för sitt uttalande om klankriminaliteten, han har också fått medhåll och då inte bara av olika skribenter utan även av poliser. Och även om vissa chefer i region syd som Patrik Andersson är kritisk så är andra poliser och då sådana som jobbar mer ute på fältet annat än kritiska, de håller med Mats Löfving. En av dessa är lokalpolischefen i Landskrona Tina Anderberg.
Även om hon inte vill gå på djupet och berätta vilka familjerna är, eller hur många personerna är till antalet så säger hon: “De här grupperingarna har funnits över tid. Människorna som ingår är ofta släkt med varandra och det skapas en väldig lojalitet i gruppen.”

Hon bekräftar också att minst en av de omskrivna grupperna finns i staden. Och lojaliteten till gruppen är större än till samhället i övrigt.
Hon fortsätter med att säga: “Man föds in i kriminalitet. Det blir ett sätt att leva.”
En annan som också nu vågar ta bladet från tungan är polisområdeschefen i Halmstad som tillhör polisregion väst. Polisen i Halland dit förutom Halmstad tillhör, Falkenberg, Laholm och Kungsbacka berättar att där finns tolv släktbaserade kriminella nätverk.
Mats Palmgren säger om dem: “Nätverken är multikriminella och av maffiakaraktär.”

Enligt polisen där styrs släkterna på ett hierarkiskt vis. Verksamheten är till viss del organiserad och det handlar mycket om penningtvätt. Men man sysslar också med stölder, narkotikabrott och våldsbrott, samt i vid omfattning med bidragsbrott. Enligt polisen är det svårjobbade ärenden. Och det är besvärligt att få personer lagförda för brott och det beror till största delen av lojaliteten till gruppen.
Tina Anderberg berättar att det hela tiden pågår ett intensivt arbete med att följa nätverken.
Hon säger: “Vi arbetar systematiskt mot dem. Det kan ibland ge avtryck i form av samarbeten med polisen i andra länder.”

Chefen för polisens underrättelseenhet i region Syd, Mats Karlsson berättar att även i Malmö finns klankriminella nätverk, men han berättar inte hur många.
Han säger: “En del av medlemmarna som ingår i nätverken har varit här i många år.”
Och han menar att nätverkens verksamhet är ett stort problem för samhället.
Han fortsätter med att säga: “De begår brott mot enskilda. Men de dränerar också välfärdssystemet på pengar.”
Men de håller inte bara på med kriminella handlingar enligt biträdande rikspolischefen Mats Löfving, de arbetar med att skapa makt.

Löfving beskriver att det finns exempel på släkter som tagit sig in i näringslivet, och även det politiska livet, för att kunna styra en kommun eller till och med Sverige. Och det rör sig inte om en liten begränsad skara personer, sammanlagt handlar det om cirka tretusen personer som kopplas till nätverken.
Mats Karlsson säger: “I den här kretsen av människor finns även mycket företag och legal verksamhet. För polisen är det försvårande omständigheter.”
Och en rad exempel på brott har uppdagats genom åren. Där det som en röd tråd rakt igenom löper bidragsbrotten.

Och detta har polisen nu sett under våren då de upptäckt attacker mot statliga Tillväxtverket, myndigheten som betalat ut miljarder i permitteringsstöd under Coronapandemin. Och Mats Karlsson berättar även att det även finns gott om exempel av bidragsfusk kring statens tidigare subvention av elcyklar.
Han säger: “I många fall betalas det ut jättemycket pengar. Men det finns alltjämt noll förmåga att kolla var utbetalningarna går.”
Mats Karlsson menar att det finns en naivitet hos beslutsfattarna.
Och han säger till sist: “Det borde finnas en utbetalningsmyndighet som kontrollerar och samkör bidragen så bedragarna stoppas. När polisen får anmälan är det ofta för sent att göra något.”

Men även om nu dessa kriminella klannätverk har funnits i Sverige under lång tid så betvivlar jag att de härstammar från Sverige, jag tror nog allt att de kommit med den invandring som Sverige har haft under så lång tid. Jag tror också precis som Mats Karlsson menar att dessa bidragsfuskare har kunnat fortsätta sina handlingar just på grund av politikernas och myndigheternas naivitet om att dem som kommit är goda människor som inte skulle göra så mot ett land som tagit emot dem med öppna armar och “hjärtan”. Och precis som Mats Karlsson tror jag att detta skulle till stora delar kunnat undvikits om myndigheterna haft bättre koll på vart pengarna betalas ut till och framförallt var de sen tar vägen.

Men som sagt var när politikerna och myndigheterna först och främst handlar med hjärtat och inte med huvudet så kommer detta missbruk av våra skattepengar att fortsätta. Och jag är rädd för att det kommer eskalera med tanke på vad högt uppsatta politiker sagt om de kriminella klannätverken den sista veckan. Som när Morgan Johansson påstår att klankriminaliteten egentligen en klassfråga och att det är en fråga om att integrationen inte fungerat.
Eller som Löfven ända fram till för några dagar sen inte kunnat se några kopplingar mellan gängkriminaliteten och migration.
Så vad kommer att hända, kommer politikerna och myndigheterna få stopp på dessa klaner?

Nej, är nog det enkla svaret, inte så länge som dessa naiva politikerna sitter kvar på sina höga hästar. Nej, inget kommer nog att hända då det är viktigare för polisen att vara politiskt korrekta, när det är viktigare för dem att föra en dialog med dem och bjuda dem på saft och bullar eller på pizza och Coca-Cola än att haffa dem. Så länge detta pågår kommer tyvärr inget att förändras då kommer dessa klaner att få fortsätta med sin verksamhet utan att polisen kan annat än att se på. Vad som skulle behövas vore en total vändning av politiken och av polisväsendet där de tog i med hårdhandskarna och inte brydde sig om dem som ojar sig över hur synd det är om de kriminella och att de också är offer. För det är de inte, de är inget annat än en böld i samhället, en böld som måste tömmas för att inte förgifta detsamma.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sydsvenska-familjer-dranerar-valfarden/?fbclid=IwAR0gI21IoXKiYlJ2ynxwtF2IrtzwJqsnQ9aQuWkYtqkPquyfqZGGmtep2YE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *