Ingen vill vittna mot morddömd efter en misshandel på restaurang i norra Göteborg

| 13 september, 2020

I Sverige agerar många numera som de tre aporna som inte ser något, inte hör något och inte säger något. Detta eftersom medborgarna blivit allt räddare för dem som utför brott i vårt samhälle, rädda för dem som begår mord och som trots de blivit dömda får gå fria på våra gator och torg. Aftonbladet skrev om detta i går då en sådan händelse kommit i dager. Händelsen hände för mer än ett år sen, den 22 februari 2019, då det inträffade en misshandel inne på en fullsatt restaurang i norra Göteborg.

Polisen bedömer i alla fall det som en sådan efter övervakningsbilderna inifrån restaurangen. Men trots att restaurangen var i det närmaste fullsatt så ville ingen vittna, alla var rädda. Och trots att polisen kallade 18 personer som vittnen så hade ingen sett något och ingen ville vittna mot den 33-årige man som står åtalad för misshandeln.
Enligt polisen så var där olika förklaringar om varför ingen såg något. Två personer sa att de kom till restaurangen efter att misshandeln ägt rum.

Andra förklaringar var att ”Jag fokuserade på maten”, ”Jag satt så jag inte kunde se”, ”Det kom in ett gäng personer som bråkade men jag såg ingenting”. Andra förklaringar var att ”Jag hörde bara buller och bråk” och ”Det där är inget jag vill kommentera”.
Man frågar sig varför rädslan blivit så stor gentemot att ingripa eller vittna mot dessa kriminella element i samhället?
En förklaring kan vara som i detta fallet att den dom nu står åtalad tillhör en av de familjer som enligt polisen är de som styr Göteborgs kriminella miljö.

En annan förklaring kan vara att den åtalade 33-åringen tidigare dömts till 10 års fängelsestraff för ett mord han begick 2008 då han mördade en man som knivskurit 33-åringens lillebror. Inför den nu kommande rättegången om misshandeln har åklagaren inte kallat några vittnen från restaurangen på grund av deras rädsla över att vittna mot ”familjemedlemmen”.
Vise chefsåklagaren på Göteborgs åklagarkammare Karl-Erik Esbo säger: ”Det är beklagligt. Jag har inte handlagt ärendet men sett övervakningsfilmen och det är uppenbart att några personer måste ha sett något i varje fall.”

På en fråga om misshandeln lett till åtal om de inte haft övervakningsfilmen så säger Esbo att han inte tror det. Då hade ord stått mot ord och då den enes sida inte stöds av någonting. Och då är det väldigt svårt att få en fällande dom. När sen Esbo får en följdfråga om han ser en ökningar att folk inte vill eller vågar vittna så säger han att han ser det, men att den inte är så dramatisk som man ibland kan tänka sig. Esbo menar att detta problem alltid funnits, att en del personer känner sig väldigt oroliga för att komma till rätten och berätta vad de sett.

Hans förklaring till ökningen säger han kan bero på ökningen av ärenden med grovt våld såsom skjutningar, mord och mordförsök. Enligt honom så beror rädslan på detta tillsammans med den debatt som just nu råder, den påverkar folk, även dem som inte stött på kriminaliteten själva. Och de påverkar förstås dem att tro att det är farligare att vittna än vad det verkligen är. Han vill dock tillägga att polisen behöver vara bra på att fånga upp och stötta både målsägare och vittnen i grova brott. Och att detta även skulle behöva utvidgas till fler ärenden.

Men då skulle jag vilja fråga hur detta skulle gå till?
Poliser på fältet säger redan nu att de får åka från larm till larm, så vilka skulle då stötta dessa målsägare och vittnen om de väljer att vittna mot dessa klanmedlemmar?
Hur menar Esbo att detta ska gå till?
Även om det är ett beundransvärt och mycket bra förslag så kan man fråga sig om hur det ska gå till när polisen redan innan går på knä?
När där fortfarande finns höga politiker som menar att dessa kriminella är offer så är frågan om polisen skulle få de resurser som skulle behövas om ett sådant förslag skulle genomförs?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0KEG2g/har-ar-misshandeln-som-ingen-sag

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *