DET NYA SVERIGE: Alla svenska bibliotek utsatta för brott under senaste året

| 15 september, 2020

Foto: Christine Olsson / TT

Nästan samtliga svenska simhallar och bibliotek har utsatts för brott och ordningsstörningar under det senaste året.
Konsekvenserna av utsattheten är dock förhållandevis få och Brå tror inte att tillträdesförbud kommer att vara aktuellt för merparten av anläggningarna – även om förutsättningarna för sådana i vissa fall skulle finnas.

Cirka åtta av tio företrädare för simhallarna som Brå intervjuat bedömer att det helt eller delvis är samma personer som återkommande begår brott eller stör ordningen, och att det i huvudsak handlar om pojkar.
Brå:s genomgång av incidentrapporterna från simhallarna ger också en liknande bild av situationen.

Alla bibliotek utsatta för brott

När det handlar om biblioteken kan Brå konstatera att samtliga bibliotek har utsatts för brott och ordningsstörningar under det senaste året. Även här är skillnaderna stora biblioteken emellan, och på de mest utsatta biblioteken har inte bara förekommit många olika typer av incidenter, utan relativt många av dessa har förekommit oftare än tio gånger.

Cirka en tredjedel av biblioteken uppger att det förekommit våld och sexuella trakasserier under perioden och stölder eller skadegörelse har förekommit på nära 75 procent av biblioteken.

Dagens Juridik


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “DET NYA SVERIGE: Alla svenska bibliotek utsatta för brott under senaste året

 1. ulf

  Den Svenska berikningen har även nått bibliotek och badhus !! Det är klart att bada med kläderna på verkar ju vara stenåldersmässigt här har vi väl lite mer hygientänk förhoppningsvis 🙁
  Är nog säkrast att hålla sig borta från kommunala badinrättningar iaf vi som blev beordrade att duscha före bassängbad !
  För övrigt var väl bibliotek etablerade för att låna ut böcker till de som önskade låna böcker för att vidga sitt intellekt inte för att visa sitt fullständigt obefintliga intellekt och intelligens……
  Vad har den människokategorin som inte har mental kapacitet att fatta ens detta på ett bibliotek att göra ?.?
  Återetablera lite intelligens och bildning på våra bibliotek vad skall vi med dem till annars 🤯🤯🤯🤯🤯 Är ambitionen att sjunka bakåt hundratals år i utveckling. är det det som Löfven anser är att berika Sverige kanske ………🙁

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *