Skjutningen i Vällingby den 7 september riskerade få ett tio-tal offer

| 16 september, 2020

Jag skrev den 8 september om en skjutning i Vällingby då en 20-årig man blev skjuten och då fyra personer greps dagen efter. Nu har där kommit ytterligare uppgifter om denna skjutning. Den kriminaltekniska undersökningen som genomfördes visade att skjutningen gått vildare till än vad som först beskrevs. Enligt uppgifter från kammaråklagaren som släpptes under gårdagen så hade ett stort antal skott avlossats vid skjutningen. tomhylsor från minst två vapen har säkrats och det var inte bara den 20-åriga mannen som träffades av kulorna. Där var också ett flertal lägenheter och bilar som träffades enligt kammaråklagare Anders Tordai.

Enligt Anders Tordai så ska minst tre lägenheter blivit träffade i kulregnet och ett flertal bilar fick skotthål och krossade rutor. Polisen har nu gjort en bedömning att flera personer riskerade att hamna i skottlinjen. Över tio personer var under förra veckan målsägande i ärendet och det är en siffra som kan ändras enligt Anders Tordai.
Han säger: “Det kommer vara lite beroende på hur man ser på de här lägenheterna, hur många som var där och bor där. Jag har inte den bilden klar för mig än så länge.”
Anders Tordai säger: “De fyra unga männen som greps natten efter skottlossningen misstänktes för mordförsök är nu alla släppta. De är nu misstänkta för grovt vapenbrott för att ha innehaft vapen på ett sätt som gör att det rubriceras som grovt. Det finns inte tillräckliga skäl för att de ska vara misstänkta för mordförsöket.”

Enligt uppgifter som Aftonbladet skriver så ska två av de tiotalet målsägande ha kopplingar till ett kriminellt gäng, och en av de brottsmisstänkta uppges tillhöra ett rivaliserande gäng. Och enligt uppgiftslämnaren Aftonbladet talat med ska skjutningen ses som en uppgörelse i den ”undre världen”. Detta är dock något som inte Anders Tordai vill kommentera.
Så visst är det väl så att Sverige blir tryggare och säkrare för var dag som går, eller?
Nu verkar det ju inte som man ens kan känna sig trygg i sitt eget hem ens. Inte om man i alla fall bor i något av de så kallade “utsatta områdena” i Sverige.

Så vad gör regeringen Löfven för åtgärder för att alla i Sverige ska kunna känna sig säkra?
Inte mycket mer än att tala om att de ska skärpa vissa lagar, om att de ska öppna servicekontor i utsatta områden och att den statliga närvaron i områden med socioekonomiska utmaningar samtidigt som samhällsservicen förbättras för de som bor där.
Men vad hjälper det mot alla skjutningar och annat våld som finns i dessa områden kan man fråga sig?
Är inte detta densamma saft och bullstrategi som polisen hållit på med under år och som inte gett något alls mer än en allt eskalerande brottsutveckling?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PR39dX/skot-vilt-bland-bostader–10-talet-riskerade-att-bli-offer?fbclid=IwAR36i2WfFfM0XmmMVoZrXzbiPuebBE5N0CmaVCL8T3H3RR_vOpdFBB8fiyY

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *