Moderaterna höll pressträff om straffskärpningar gällande gängkriminaliteten. Ett förslag, “Grovt gängkriminella ska kunna utvisas, innan de begår brott”

| 17 september, 2020

På torsdagsförmiddagen höll Moderaterna en pressträff angående kriminaliteten och speciellt gängkriminaliteten i Sverige. Under denna pressträff så presenterade Ulf Kristersson och Johan Forssell ett 10 punktsprogram med både gamla och nya förslag. Ett av förslagen var att personer som inte är svenska medborgare och har tydliga kopplingar till grov gängkriminalitet ska kunna utvisas innan de begår brott. Andra förslag handlade om mer övervakning och mindre sekretess mellan myndigheterna. Dessutom så vill Moderaterna att Sverige systematiskt utvisar utländska medborgare som begår grova brott och döms till fängelse, utan att anknytning till Sverige ska spela så stor roll som det gör nu.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell sade: “Vi vill använda den lagstiftning som redan finns idag för att utvisa personer enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som helt enkelt kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige.”
Och han fortsatte med att säga: “Det skulle kunna få effekten att man med den lagstiftningen kan utvisa vederbörande innan den begått ett brott, givet att man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot rikets säkerhet.”

Förutom att utvisa gängkriminella som inte är svenska medborgare så kom M med ett förslag att personer med kopplingar till gängkriminalitet enklare ska kunna få sina ägodelar förverkade.
Johan Forssell säger: “Vi vill utöka möjlighet att förverka de här potentiella brottsvinsterna. Och det vill vi göra genom att ändra lagstiftningen så att den som är gängkriminell, den som saknar legitima inkomster, måste kunna förklara hur han eller hon har kommit över de här tillgångarna för att skydda egendomarna från förverkande. Det blir en annan förklaringsbörda.”
Och det som M menar med detta är att det inte behöver kopplas till ett specifikt brott, vilket skulle göra det möjligt att förverka bland annat lyxbilar och lyxklockor från personer som inte kan bevisas ha införskaffats på laglig väg.

Johan Forssell fortsätter att utveckla förslaget med att säga: “Vi föreslår också att de här förverkandena ska kunna ske oftare än i dag utan en fällande brottmålsdom. Att man ska kunna köra det här i ett separat civilrättsligt spår, ej i samband med ett specifikt brott. Det är ett åklagarbeslut men som sedan måste kvitteras i en domstol. Så i det här ligger en rättsäkerhetsgaranti. Men det skulle göra det betydligt enklare att helt förverka egendom. Det kan vara dyra lyxbilar, dyra klockor, andra saker hos personer som de senaste åren inte har haft någon inkomst alls. Där det är uppenbart att de har kunnat införskaffa de här sakerna genom kriminell verksamhet.”

För enligt Johan Forssell så skulle detta slå hårt med den kriminella verksamheten och det gängliv som i de här kretsarna ibland beskrivs som ganska glamouröst liv. För kriminaliteten är systemhotande och det måste brytas enligt M.
Men är inte detta sådant som vi tidigare hört och som då klassades som främlingsfientliga och rasistiska förslag?
Jo men så är det nog för ungefär samma typ ar förslag kom Sverigedemokraterna med för många år sen. Det var dock då som det endast var SD som såg vart utvecklingen var på väg och då de andra partierna fortfarande höll på att öppna sina hjärtan till alla som ville komma till Sverige.

Ett sådant förslag skrev Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson 2012 och ett annat liknande kom 2018 och ett 2019. Men alla dessa förslag förkastades av de politiker som nu försöker övertrumfa varandra i att presentera förslag om straffskärpningar som kan minska på kriminaliteten och på de kriminella nätverken “klanerna” i Sverige.
Så vad är skillnaden nu mot vad det var 2012 då Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson skrev sin motion till riksdagen?
Jo det är väl så att nu är det fler partier som vaknat och insett att om utvecklingen fortsätter som den gjort så kommer polisen att förlora det våldsmonopol de ska ha i en demokrati. Då har Sverige förlorat allt anseende om att vara en rättsstat.

Så vore det nu inte på tiden att dessa politiker som skrikit sig hesa när de kallat SD för rasister och främlingsfientliga att nu lägga sig på sina bara knän och be det partiet om ursäkt?
Att be hela partiet, både de nuvarande och gamla medlemmar och förtroendevalda om ursäkt för att de kallat dem för dessa okvädningsord och ta emot dem och deras förslag med öppna armar?
För det som nu de övriga partierna presenterar i förslag om straffskärpningar har de “stulit” eller lånat från SD:s otaliga motioner om straffskärpningar för olika brott som begås i Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/10-00-moderaterna-haller-presstraff?fbclid=IwAR0ffmymjKTrm0uZsig51NQeN-IqQAN7_b6a7LThxLC7IMMzLcvh3CsxNTI
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kRadJ6/forslaget-utvisa-gangmedlemmar-oavsett-dom?fbclid=IwAR34p5Ctk0ErGPlrIffL8eXWWOnf85LhcQFSP4csHXygWgbFazwZMwJTfXQ
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/utvisa-kriminella-utlanningar_H002Ju262
https://www.expressen.se/nyheter/akesson-utvisa-utlanningar-som-begar-grova-brott-/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Moderaterna höll pressträff om straffskärpningar gällande gängkriminaliteten. Ett förslag, “Grovt gängkriminella ska kunna utvisas, innan de begår brott”

 1. Anders

  Grattis , eller goddag yxskaft.
  Hur ska detta gå till när vi inte ens blir av med dömda förbrytare .
  Tanken är god , men visar på hur långt från verkligheten våra rikspolitiker befinner sig.

Kommentarer är stängda.