Boris Ekner: En gammal sosse

| 18 september, 2020

Jag har förstått att jag är den där gamla typen av Socialdemokrat. Den där sorten som Sverige hade fram till sent 70-tal. Den där sorten som gav kvinnor rösträtt, som uppmuntrade fackföreningar, som reglerade arbetstid och semester, som införde obligatorisk skolgång, som skapade en sjukvård av världsklass för alla, som byggde goda förorter och skapade ett land av ansvarsfulla fredliga omtänksamma medborgare efter Andra Världskriget. Det är min socialdemokrati. Den där omtänksamma sorten som tar hand om varandra och hjälper de som är i nöd att kunna klara sig på egen hand. 

Under många år var jag moderat. Men några år efter flytten utomlands insåg jag att det är socialdemokrat jag egentligen är. Att mina värderingar stämmer bättre överens med Socialdemokratin än de gör med Moderaternas. 

Men dagens socialdemokrati har tappat bort kompassen, har tappat bort visionerna, har mist sina moraliska värderingar så till den grad att de numera inte ens fullt ut begriper effekterna av vad som pågår i landet de regerar. Visst, Mona Sahlin gjorde bort dig med sin Toblerone, men Stefan Löven är ju så vilsen i sin socialdemokrati att han inte ens kan hitta en svart katt i ett vitt rum. 

Politik är värderingar satta till praktisk handling. Det finns numera inte något parti i Sverige som helt delar de värderingar jag har. Visst det finns de partier som nästan gör det och ett av dem kommer få min röst i nästa val. Stefan Lövens Socialdemokrater finns inte med på den listan. För sedan Göran Person styrde Socialdemokraterna har deras grundläggande värderingar eroderat till ett parti med representanter som med alla medel söker makten för personlig och partipolitisk vinnings skull. Härom vittnar Göran Perssons eget liv och leverne såsom ett gott och tydligt exempel efter att han lämnade politiken. Person gjorde sig rik på politiken. Andra, som tex Björn Rosengren, följde Göran Perssons exempel, eller var det kanske tvärt om? Hur som helst så förändrades socialdemokratin under Göran Persson och effekterna syns fortfarande. Partiet gjorde, och gör det fortfarande, möjligt att bli rik på politiken både under och efter den aktiva perioden. 

Socialdemokratin blev en karriärstege där personliga fördelar väger tyngre än politisk ideologi och övertygelse. Det syns tydligt när vi ser hur vilsen Stefan Löfven är i mångt och mycket eftersom han aldrig haft en utmejslad personlig karriär, för svetsare överlag brukar inte omfamna en utstakad karriär. Politiskt betyder det att han helt enkelt inte vet vad han håller på med…

Dagens socialdemokrati som representeras av politiker fulla av tomma ord men utan handlingar och visioner. Det är numera ett parti som tar bättre hand om sina representanter och sitt parti än de gör sina medmänniskor. De representerar inte längre den politiska empati som en gång gjorde Socialdemokraterna till landets största parti. Därför får något annat parti min röst i nästa val. 

Boris Ekner 

Guatemala City i september 2020


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •