LIMHAMN – ett pittoreskt gammalt fiskeläge som nu förvandlas till ett ”getto”. VÄSTRA HAMNEN möter samma öde.

| 19 september, 2020

Gamla Limhamn

Nya Limhamn

Jag och Madeleine lämnade nyligen Västra Hamnen i Malmö för gott. Där sker samma utveckling och samma typ av integrering som på Limhamn. Tryggheten är försvunnen. Två mysiga “små städer” i staden Malmö som nu går samma integrations-öde till mötes.

“Oron växer – hyresgäster flyttar in i rika stadsdelen

“Ett naturligt skav när olika socioekonomiska grupper möts.

Utvecklingen med nybyggda hyreshus på Limhamn ska minska segregationen, men åsikterna om utvecklingen går isär.

– Många av oss betalar dyrt för att bo här och så flyttar det in en granne med sociala komplikationer. Det känns inte så kul, säger Mia Lindroth, som har en bostadsrätt i det nybyggda området. Men det är inte alla som gillar utvecklingen.

– Det här är inte rätt sätt att integrera människor. Jag vet inte vilket sätt man ska göra det på, men att trycka in dem i en stadsdel som de mer eller mindre förstör och sänker värdet på är fel. Kriminalitet som våldsbrott och stölder har visserligen alltid funnits här, men det har ökat sedan hyreskomplexen kom upp. Men det får man inte lov att säga för då är man rasist, säger Camilla Marinus, som sedan 17 år tillbaka har ett hunddagis alldeles i närheten av den nya bebyggelsen. Hon, liksom flera andra boende i kvarteret, upplever att hyreshusen fört med sig problem. Limhamn är allmänt känt som en rik och välbärgad stadsdel i Malmö, och nu har de nybyggda fastigheterna möjliggjort för många mindre resursstarka människor att flytta in med hjälp av försörjningsstöd och andra sociala insatser.

– Vi bodde tidigare vid Värnhem och sparade intensivt i flera år för att kunna köpa oss till ett område där det känns tryggare och där vi bor med människor i samma livssituation som vi. Men nu när hyresrätterna är uppe känns det lite som att vi är tillbaka där vi startade, säger en man i 30-årsåldern.”

https://www.expressen.se/…/oron-vaxer-hyresgaster…/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “LIMHAMN – ett pittoreskt gammalt fiskeläge som nu förvandlas till ett ”getto”. VÄSTRA HAMNEN möter samma öde.

 1. ulf

  I ett socioaldemokratiskt samhälle är det ett krav att alla skall få det lika dåligt…..
  kallas för S rättvisa……..
  man får det man röstar på alla ned i skiten då är regeringen Löfven nöjd och förrädarpartierna hejar på vansinnet…🤯🤯🤯🤯ser ni inte svenskar eller är ni helt hjärndöda av svt och idolprogram…..? dags att vakna upp för f n…..

Kommentarer är stängda.