Notan för skadegörelsen under upploppet i Malmö blev 1 miljon

| 19 september, 2020

Nu har räkningen kommit för upploppet i Malmö den 28 augusti. En räkning som kommer att läggas på Malmös skattebetalare. Och inte var det någon billig fredagskväll och natt. Men hela kostnaden för upploppet är inte med i den miljon som kommunen har beräknat att upploppet kostat. Kostnaderna för polisen, socialtjänsten, räddningstjänsten och liknande utan häller bara den skadegörelse som upploppsmakarna orsakade.

Avdelningschef Tobias Nilsson på Fastighets- och gatukontoret säger att hälften av kostnaderna har gått åt att återställa trafiksignaler och gatubelysning. Sen har resterande gått åt att ersätta papperskorgar, vägmärken, busskurer, återställande av stensättningar och liknande. Men i summan på en miljon ingår även uppstädningen efter upploppet.

Det skulle dock vara intressant att få en siffra på vilka kostnader som polisen, räddningstjänsten och socialtjänsten hade för detta upploppet?
Det skulle också vara intressant att få reda på hur stora kostnader polisen och räddningstjänsten hade för förstörda material under den fredagskvällen. För vad jag vet så kostar en polisbil bra mycket mer än vad en vanlig bil, och likadant ser det ut för ett av räddningstjänstens fordon.

Tobias Nilsson säger att det är oerhört tråkigt att det blir så här och att det är enormt mycket pengar som Malmöborna får betala i skatt för detta. Han säger vidare att man vill ju gärna att våra skattepengarna ska gå till något annat vettigt.
Men kommer det bara vara Malmös skattebetalare som får betala detta eller blir det så att hela Sveriges skattebetalare får stå för denna notan?

För med tanke på att Malmö är en av se största bidragsmottagarna i Sverige så vill jag påstå att det blir hela Sverige som får stå för kostnaden. Vad jag skulle vilja se är att alla de som nu blir dömda för våldsamt upplopp får själva betala för skadegörelsen de var med om att orsaka. Jag vet att där nog är många som då kommer att säga att de inte har något att betala med, att de är bidragstagare och att de redan lever på skattemedel.

Och är det så, så ska dessa bidrag dras in till ett minimum om inte helt och så kan det bli ett sött att återbetala för det de ställt till med. Allt för att lätta skattebördan för den majoritet av laglydiga skattebetalare. Och sen så kan ett sådant handlingssätt från kommunens sida göra att framtida upploppsmakare kanske tänker sig för både en och två gånger innan de ställer upp i ett nytt upplopp.

https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/notan-for-skadegorelsen-under-upploppet-1-miljon-kronor

2 tankar på “Notan för skadegörelsen under upploppet i Malmö blev 1 miljon

 1. Dan Astrom

  Inga problem! Malmö gör som vanligt och skickar räkningen vidare till de skötsamma kommunerna… ????

  1. Göran

   Dan,

   Det är den pyttelilla delen som de 7 (sju) skötsamma kommunerna betalar. Det är via staten som nästan hela det “kommunala utjämningsbidraget” utbetalas. För Malmös del 5 500 000 000 kronor för 2020.
   Har ökat med mellan 300 och 500 miljoner per år.
   Och eftersom Malmö är S och regeringen är S så ställs inga frågor.

Kommentarer är stängda.