Annika Strandhäll om SD:s människosyn

| 22 september, 2020

Med rätta påpekar Annika Strandhäll det djupt kränkande i det Oscar Sjöstedt (SD) säger, men. Jag återkommer strax till det. För ordningens skull har jag transkriberat hans tal till kammaren:

”Socialdemokraternas migrationspolitik illustreras av ett enda exempel från tidigare i somras. En vuxen afghansk man utan skyddsbehov ändå beviljades uppehållstillstånd eftersom han inte var Särledes begåvad, citat lindring intellektuell funktionsnedsättning, skrev Migrationsdomstolen och bedömde att det i sig var skäl till uppehållstillstånd och därmed livstidsförsörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Vad säger ni om att istället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar lågt så för vi en politik som attraherar människor med högt intellekt. Vore det helt verklighetsfrämmande för den här kammaren”. 

Att ge en person utan skyddsbehov permanent uppehållstillstånd på grundval av dennes intellekt, är förstås inget annat än fel. I det har Oscar Sjöstedt helt rätt. Det är rent av galenskap. 

Att Migrationsdomstolen tog ett sådant ytterst märkligt beslut har dock sin bakgrund. Socialdemokraterna har länge låtit sig påverkas av och köras över av ett parti som flyger högt i det blå, nämligen Miljöpartiet. Och som vi alla vet är de ett verklighetsfrånvänt och aktivistiskt parti som inte hör hemma i riksdagspolitiken. Ändå befinner de sig just där, där de ställer till med en stor oreda. Det är Socialdemokraterna skyldiga till och därmed indirekt skyldiga till det Sjöstedt tar upp. 

Miljöpartiets politik har undergrävt tilliten, rättssäkerheten och rättvisan i Sveriges migrationspolitik. Man har bidragit till ett klimat där den som skriker allra högst på bekostnad av dem som har ett reellt skyddsbehov. Genom det har man tvingat svensk politik och dess befolkning in i en slags duell där de onda ständigt ska pekas ut och kastas ut i rampljuset. Om de skyddsbehövande handlar det sällan om eller om Sveriges möjligheter att ta emot flyktingar. Det är om något tjatigt men kanske framför allt skadligt. Svensk migrationspolitik är numer i huvudsak en källa till ilska och upprörda känslor hos många. 

Miljöpartiet har valt ut en särskild grupp av asylsökande och det är de afghanska männen som ibland missriktat beskrivs som ensamkommande barn. Det har sänt ut specifika signaler till övriga världen om Sveriges migrationspolitik och om vilka som sannolikt kommer att få stanna, skyddsbehov eller inte. Ett nej har aldrig varit nej. Och detta har Socialdemokraterna bidragit till och skrivit under på. 

Om Socialdemokraterna hade tagit det ansvar de borde hade vi aldrig hamnat där vi är nu. Därför lämnar Strandhälls upprördhet en fadd bismak i munnen. Det är många med ett skyddsbehov som skickats tillbaka till sina hemländer för att de utan skyddsbehov ska få stanna. Det vet Strandhäll också. 

Däremot har Annika Strandhäll helt rätt när hon skriver om den människoföraktande synen som sipprar igenom när Sjöstedt håller sitt anförande. Det låter fruktansvärt illa när han pratar om att attrahera dem med högt intellekt. Han borde veta bättre än så som riksdagspolitiker. 

Å andra sidan. Det finns väl knappats något annat land i världen som bygger sin migrationspolitik kring huruvida en skyddsbehövande har ett högt eller lågt intellekt, förutom Sverige. För det är precis vad Migrationsdomstolen har gjort i just det specifika fall Sjöstedt tar upp.

Nog förstår jag vad det är Sjöstedt vill få fram men tyvärr faller det platt till marken eftersom han öppnar upp för andra att kritisera SD, deras människosyn och deras migrationspolitik. När ska svensk migrationspolitik handla om migrationspolitik och inte om SD? Det undrar jag. 

Migrationspolitikens frågor måste tas på allvar och därför måste de politiker som tar upp dem också framföra dem på ett sådant sätt att de inte hamnar i en debatt om något annat, exempelvis om SD:s människosyn. Det tror jag nog även SD förstår.

Svensk politik och dess politiker måste höja sig. Som väljare är jag så trött på tjafset. 

https://twitter.com/strandhall/status/1308086128256397312…


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 tankar på “Annika Strandhäll om SD:s människosyn

 1. Anders

  Sanningen är inte alltid vacker eller rolig att höra .
  Och sektmedlemmarna söker efter minsta halmstrå för att angripa .
  Ingen går på sådant längre.

 2. Carl den 12

  SD kränker nya svenskar, enligt PK-folket?
  S kränker ursprungliga Svenskar, enligt Icke PK-folket?
  Under tiden det kacklas och prestigen styr landet, ang vem som har rätt och fel, så ger regeringen näring och tillåtelse att kriminaliteten bara fortgår och växer sig ännu starkare❗❗❗

  Calle Von Tvi Fy faaaaan, för svenska barnsliga politiker som gjort det till sitt kall att direkt mobba SD och indirekt deras väljare, som bara blir fler och mer.
  Att rösta på S är att lägga sin röst på fortsatta öppna gränser för kriminella, rätt in i Sverige som tar våran sk välfärd och vårat fd Land för givet?
  Varje röst på S och deras stödpartier, är en röst för Svenska Kriminell Hemmet❗❗❗

 3. ulf

  En sanning är alltid en sanning men en socialdemokrat förstår inte innebörden i det ordet.
  De är skräckslagna för att det blir ett samarbete mellan oppositionspartierna.
  Då vet de att sagan är över för deras del och de vet även att Sjöstedt har helt rätt…..

 4. ulf

  För övrigt vill väl Strandhäll ha sina jämlikar omkring sig…….? S människosyn har vi vanliga svenskar redan upplevt.

Kommentarer är stängda.