Kristendomsförakt på universitetets lärarutbildning – Jesus kallas sektledare

| 23 september, 2020

David Ahnstedt: Kristendomsförakt på universitetets lärarutbildning David Ahnstedt: Kristendomsförakt på universitetets lärarutbildning (Björn Larsson Rosvall/TT NYHETSBYRÅN)

“När det gäller religion och livsfrågor kan det aldrig vara universitets roll att gå in och slå fast vad som är “sanning”. Ändå är det precis vad som sker i dag, skriver David Ahnstedt.

“Jesus var en sektledare som alla verkar ha missförstått för att vara en förtida kvinnobefriare”, säger läraren under lektionen. Efter föreläsningen pratar jag och en tjej i klassen med läraren kring ordvalet sektledare. “Kan det inte uppfattas väldigt negativt och snarare vara en personlig åsikt från lärarens håll?” Men läraren ger inga uttryck för att han uttalat sig klumpigt. Utan att se oss i ögonen förklarar han att det finns tydliga tecken på varför Jesus bör klassas som sektledare.

I rummet som bör präglas av öppenhet slår läraren fast: “Hade det Jesus gjorde och sa varit sant, då skulle det i dag funnits mängder fler dokumenterade källor kring honom och hans under.” I en mening förnekar universitetslektorn kristendomens sanningshalt och legitimitet. Bör vi efterfråga lärarens motiv? Vad är agendan med att slå ner på det som för många är sant? Är det ett försök att vara objektiv, utifrån ett svenskvästerländskt sekulariserat samhälle, eller är det personliga erfarenheter och åsikter som lyser igenom?

Lärarprogrammet lär alltså framtida lärare att raljera över religion och det som för många är en högst personlig angelägenhet, i vissa fall helt livsviktig. Precis vad som inte bör ske sker. Det som också blir tydligt är att universitetet i stort, som bör behandla alla religioner lika, tar sig friheten att behandla kristendomen som en slagpåse. Kanske beror det på Sveriges historiskt täta förknippning med nämnda religion. Ingen annan religion får i klassrummen utstå samma typ av överlägsna kommentarer.

Vid ett tillfälle ställer föreläsaren frågan vilka i klassrummet som är kristna. Han uppfattar att endast en elev räcker upp handen, och säger: “Just det, lilla du.” Sedan går han vidare med undervisningen. Behöver det ens förtydligas att orden “lilla du” riktades mot en kvinna? Dessa exempel förvånar kanske ingen. Många troende verkar ha egna liknande erfarenheter från diverse högstadieskolor och gymnasier, spridda kring landet. Men så här ser det ut på lärarprogrammets religionsprogram i Göteborg. Det här är verkligheten och av fler studenter har jag hört liknande exempel. Ja, vi lever i ett sekulärt samhälle där ateismen tas för given. Men bör det inte vara universitets roll att stävja de fördomar som cirkulerar i stället för att spä på dem?

Av


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Kristendomsförakt på universitetets lärarutbildning – Jesus kallas sektledare

 1. Lennart H

  År 1008 döptes den svenske kungen Olof Skötkonung som kristen och Sverige kan därför sägas ha varit ett kristet land i över 1000 år.
  Kristen etik och moral är grunden för rättskipningen och genomsyrar svensk kultur och mentalitet. Kristendomen är den religionen som har legat till grund för västerlandets tekniska utveckling och välstånd.
  Den som i Sverige fördömer och förkastar kristna värderingar, sågar av den gren han/hon sitter på.
  Den som inte har insett detta saknar kunskap och intelligens samt är inte lämplig som lärare. Ej heller som politisk företrädare, journalist eller samhällsföreträdare.

 2. Carl den 12

  NÄR VINDARNA VISKAR MITT NAMN?

  MODER♥SVEA??

  Nästa lektion så rekommenderas genomgång ang Svenska flaggan och dess gula kors?

 3. Leif

  Ju närmare denna tidsålders slut blir det mera förakt för kristendomen.

  Älskade, förundra er inte över den eld som ni får gå igenom för att ni ska bli prövade, som om det hände er något ovanligt. 13 Utan gläd er eftersom ni får dela Kristi lidande, så att ni också får jubla av glädje när hans härlighet blir uppenbarad. 14 Saliga är ni, om ni för Kristi namns skull blir hånade, eftersom härlighetens och Guds Ande vilar över er. Med hänsyn till dem smädas han, men med hänsyn till er förhärligas han.* 15 Men ingen av er ska lida som en mördare eller tjuv eller en förbrytare eller som en som blandar sig i andras angelägenheter. 16 Men om någon får lida som en kristen, ska han inte skämmas utan prisa Gud för den sakens* skull.
  (1Petr4:12-16)
  Hittade denna länk som förvandlade läraren: https://chick.com/products/tract?stk=891&ue=d
  Var Välsignad

Kommentarer är stängda.