En vanlig dag i det nya Sverige 

| 26 september, 2020

Du kanske sitter på ett café i en storstad, eller så är du hemma och pysslar med det du gillar att pyssla med. Plötsligt hör du eller läser på nyheterna om att det under lördagsnatten i Nordmaling uppskattningsvis brann 50-100 bilar. Om en villa som stod på tomten som brann ner till grunden. Återigen familjer som får sina bilar förstörda och ytterligare en familj som mister sitt hem i våldets Sverige. Jaha, kanske du tänker: nu har det hänt igen. Det gör det ju ändå nästan varje natt så du blir inte förvånad men oroad. 

Våra hem och bilar är utanför de låsta dörrarna oskyddade. Om natten sover vi. Det gör emellertid inte de ljusskygga. Hem och bilar är tacksamma att ge sig på, med små medel kan man orsaka stor förödelse. Frågan som kanske maler hos dig är: Varför? 

Du har kanske som många andra sagt till dig själv att du aldrig kommer acceptera att våldet i Sverige normaliseras. Du har lovat dig själv att du aldrig ska vänja dig vid att familjer får sina hem och bilar förstörda, dödskjutningar, våldtäkter, misshandel och förnedringsrån. Problemet är bara att det händer för mycket och att våldet blir grövre och mer bestialiskt. 12- åriga flickor tycks våldtas på löpande band. Unga pojkar torteras och våldtas på någon kyrkogård. I Stockholm. Svenska ungdomar utsätts för fruktansvärda rån på grund av att de är etniska svenskar. Unga män skjuter ihjäl varandra på öppen gata. En redan förlorad generation, i synnerhet om läget förblir detsamma. Det finns en hel drös med unga killar som står redo att vara springpojkar åt kriminella i områden med kriminella uppbyggda strukturer. Tillgången är så stor att det alltid kommer att finnas nya tonårskillar som dras in i det kriminella livet.

Det är lätt att tänka att du aldrig kommer acceptera utvecklingen i Sverige. Det är lätt att ropa om hårdare straff och hoppas på att de politiker som

presenterar ett 34 punktprogram ska lyssna. Ett punktprogram som ska harvas fram och tillbaka. Du vet den där markeringen från styrande politiker och samhället som du saknar.

Mikael Damberg (S) har sagt att alla ska kunna vara trygga i Sverige. Det är du den första att skriva under på men kanske blir du lite tveksam när du samtidigt läser om hur han vill sätta dit raggarna och deras ”oljud”. Är verkligen raggarns ett problem? Jag blir i alla fall mycket tveksam. Punktprogram eller inte, Socialdemokraterna ser aldrig något annat komma än smågangsters, rika unga i Danderyd och numer även raggare. 

Sverige sticker ut i utvecklingen av våldet. Hopplösheten frodas, liksom ilskan och samhälls- och politikerföraktet. 

Vad kommer hända med Sverige när våldet tagit över? Nu när unga kriminella knäckt koden; straffen är närmast obefintliga och socialdemokraterna fortsätter att tycka synd om ”killarna”. Nu när opinionsmakare relativiserar våldet genom att kalla brottslingar som sitter bakom lås och bom för anstaltsklienter? 

Svaren på de frågorna har knappats någon. Det blir upp till din generation av barn och barnbarn att lösa. Under tiden blir våldet det nya normala, eller redan är. Vi kommer efterlämna ett land där endast den med makt och medel kommer vara trygg.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp