Tegnell, kommer Sverige att slippa undan lindrigare undan Coronaviruset i höst och vinter? Jag frågar detta med tanke på att det nu kommer larm från flera ställen att viruset börjar härja vilt igen på äldreboenden.

| 26 september, 2020

Hur ser smittspridningen av Coronaviruset ut egentligen kan man fråga sig?
Sade inte Tegnell för någon vecka sedan att läget såg bra ut och att Sverige nog inte kommer att få så stor spridning under hösten som de länderna som varit nerslängda?
Men stämmer detta kan man fråga sig sedan man nu läser att det åter sprider sig Coronavirus på äldreboenden i Stockholmsregionen?
Att under fredagsmorgonen kommit uppgifter om att ett 20-tal personer insjuknat i Corona, och att det rörde sig om både personal som boende som blivit sjuka.

Stefan Amér som är verksamhetschef för familjeläkarna bekräftar att det är på fyra till fem äldreboende på minst fyra platser som smittan finns.
Så hur väl underbyggt är Tegnells tal om att Sverige kommer lindrigare undan i höst och vinter än de länder som stängde ner?
Även region Stockholm meddelar att smittan nu än en gång ökat, de skriver på sin hemsida att minst sex av länets särskilda boenden (SÄBO) har någon boende som är smittad av viruset. Och att mellan den 22-24 september har totalt 477 personer smittats av viruset i regionen.

Så hur ser verkligheten ut Tegnell, stämmer det du säger om att Sverige på grund av den taktiken vi hade i våras slippa lindrigare undan nu i höst och vinter än andra länder komet att göra?
Eller är det så att du försöker förminska riskerna än en gång, precis som du gjorde under våren 2020?
För nu varnar region Stockholm än en gång för att läget kan bli ”allvarligt” och den tillförordnade smittskyddsläkaren i regionen Maria Rotzén Östlund säger att hon ser allvarligt på ökningen av fallen.

Hon ser också problem i att äldreboendena från den 1 oktober åter öppnar upp för besök. Hon menar att så länge som det inte finns klara riktlinjer för besökarna så är det bekymmersamt.
Hon säger: ”Någonstans måste man se helheten. Det finns mycket som talar för att man ska få besöka sina på särskilda boenden. Men med i skenet av ökningen får man verkligen tänka efter innan man besöket någon.
Så vad säger du Tegnell om det som nu både Stefan Amér och Maria Rotzén Östlund säger?

Kommer ändringen av besöksförbuden att öka smittspridningen, och framför allt kommer Sverige att slippa lindrigare undan i höst än andra länder som du och dina medarbetare på FHM sagt åtskilliga gången nu i början av hösten?
Eller är detta samma tomma prat som du förde under vintern och våren då du sade att viruset inte kommer att komma till Sverige och Europa?
Eller när den var i Europa du sade att den inte kommer att sprida sig till Sverige?

Att det inte är någon fara för dem som varit i smittande områdena att börja arbeta direkt när de kom hem om de inte hade några symptom.
Att jag frågar dig detta Tegnell är för att sannolikheten att Sverige kommer att slippa undan lindrigare i höst är lika stor som om att jag ska vinna högsta vinsten på lotto Ett spel jag inte spelar på.
Så är det inte lika bra för dig att erkänna att du inte har en aning om hur Sverige kommer att drabbas av en vidare smittspridning i höst, lika lite som du hade en aning om hur smittspridningen var under vintern och våren?

https://www.expressen.se/nyheter/nya-covidutbrott-pa-aldreboenden-i-stockholm/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •