Förra året nyanställdes över 6500 lärare utan lärarexamen till Sveriges grundskolor – för att det är billigare

| 27 september, 2020

Foto: Erik Nylund

Många skolor söker inte aktivt efter legitimerade och behöriga lärare till tjänster som innehas av obehöriga, framför allt inte under terminerna.
– Tyvärr tycker en del rektorer att det både är enklare och billigare att behålla obehöriga som de gillar, än att leta efter behöriga, säger högstadieläraren Pär Boström.

Av de drygt 10 000 som förra året nyanställdes som grundskollärare i Sverige hade endast 35 procent en lärarexamen, enligt Statistiska centralbyrån. Andelen behöriga lärare i grundskolan var cirka 70 procent, vilket var en svag minskning jämfört med året innan.

– Det råder utan tvekan en stor brist på behöriga och legitimerade lärare. Samtidigt är det många lediga lärartjänster som inte utannonseras på ett riktigt sätt, åtminstone här i Örebro. På en del skolor väljer rektorerna i stället att år efter år omförordna obehörig och icke-legitimerad personal, säger Pär Boström som är lärare i samhällsorienterande ämnen på Mellringeskolan i Örebro och ordförande för LR Örebro kommunförening.

– Det finns säkert flera olika skäl. Men ett är ekonomiskt. Prioritet ett för rektorerna är numera budgetdisciplin och att spara pengar, inte att eleverna undervisas av legitimerade lärare. Obehöriga är i allmänhet mycket billigare att anställa än behöriga och legitimerade lärare, men undantag för i vissa ämnen. Det kan handla om skillnader på flera tusen kronor i månaden. Det blir en hel del pengar på ett år.

– Tyvärr bidrar det här till att likvärdigheten i skolan minskar och att inte alla elever får det som de har rätt till enligt skollagen, det vill säga att utbildas av behöriga och legitimerade lärare.

Skolvärlden


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 tankar på “Förra året nyanställdes över 6500 lärare utan lärarexamen till Sveriges grundskolor – för att det är billigare

  1. Lennart H

    Välkommen till verkligheten politiker!
    Så här går det när man kör Sveriges ekonomi i botten pga massinvandring!

  2. Dan Astrom

    Behövs inga utbildade lärare då skolan inte är till för att lära ut något utan bara existerar för att indoktrinera barn och ungdomar. Räcker med partibok eller rätt åsikter.
    Fixa skolan på hundra dagar… ???

Kommentarer är stängda.