Lucretia Borgia: N-ordet och Janne Josefsson

| 27 september, 2020

Janne Josefsson: Jag blev uppkallad till radiochefen när jag sa det förbjudna ordet. “Jag står vid kaffeautomaten på tredje våningen i tv-radiohuset i Göteborg. En ung, svart tjej från P3 kommer fram och säger:

”Jag lyssnade på ditt föredrag som du hade för oss medarbetare för några dagar sedan.”

”Javisst”, svarar jag.

”Du sa n-ordet”, säger hon och stirrar på mig med en anklagande, arg blick.

Det måste ha varit när jag citerade en högt uppsatt vd för ett allmännyttigt bostadsbolag i Malmö. Han hade blivit uppringd av politikervänner som ville att han skulle fixa lägenheter till deras barn. När han svarat att det i så fall fick bli i Rosengård fick han höra att ”i det neger- och blatteområdet vill jag inte de ska bo”.

”Det var för att åskådliggöra hyckleriet jag nämnde detta och det var ett citat”, svarar jag och blir lite stressad över anklagelsen.

”Det spelar ingen roll”, svarar hon bestämt. ”Det är kränkande”.

“Ungefär samtidigt hör jag i Studio ett i P1 om en lärare på universitetet i Uppsala som blir anmäld för att hon under en föreläsning om arkivsökning uppmanat eleverna: ”Sök på det kontroversiella ordet neger”. Hon blir uppkallad till institutionsledningen, på samma sätt som jag blir uppkallad till radiochefen. Läraren på Uppsala universitet får höra att det hon sagt var olämpligt enligt institutionen.”

Känns som kränkthetskulturen och identitetspolitiken gått för långt när journalister blir uppkallade till chefen för att de citerar ett intervjuobjekt och lärare som använder ordet neger i undervisningssyfte blir uppläxade av ledningen, muslimer vill förbjuda koranbränning etc.

Vad är viktigast yttrandefrihet och fria medier och fri debatt på universiteten eller att ingen någonsin ska känna sig kränkt för någonting?

Lucretia Borgia

https://www.dn.se/…/janne-josefsson-jag-blev-uppkallad…/ (låst)


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •