PÅ FACEBOOK. Mattias Lindberg: Här försvinner drömmen om de enkla jobben som ska rädda migrationen

| 27 september, 2020

En väldigt intressant text av den anonyme bloggaren Projekt Morpheus (som jag förövrigt träffade igår). Han har intervjuat flera jordbrukare, och frågat dem varför de inte anställde nyanlända i jordbruket när det inte gick att få in arbetskraftsinvandrare. 

Det som framkommer är att det huvudsakligen är arbetsmoralen hos nyanlända som är problemet, inte kunskaperna. Vissa av jobben är tillräckligt enkla för nyanlända, men de har generellt sämre arbetsetik än infödda och arbetskraftsinvandrare. 

Här försvinner drömmen om de enkla jobben som ska rädda migrationen. Det här kan också vara anledningen till att många av nyanlända har svårt att få även andra slags jobb, men dessa lantbrukare var helt enkelt mera rättframma och ärliga till orsakerna.

Utdrag ur bloggtexten följer nedan:

”Om jag utgår från vårt jordbruk så anställer vi inte nyanlända för det funkar helt enkelt inte, vi har prövat”, berättar Anders. ”Nyanlända saknar i nio fall av tio motivation, vilja, attityd och är i flera fall även aggressiva. Sedan är avsaknaden av språkkunskaper både på svenska och engelska ett stort hinder. Det finns många andra lantbrukare som också har prövat, och det har slutat i katastrof rent ut sagt. 

Avsaknaden på vilja att lära sig, motivation att arbeta samt attityd och kulturskillnaden är i många fall så stor att det inte går att få det att fungera. Det fanns tillfällen när de inte ens kom till arbetet, och inte heller hörde av sig med orsak, så vi fick till slut söka upp dem för att få en förklaring. 

Man kan inte driva ett jordbruk med snäva tids- och leveransscheman där personalen inte har vilja att arbeta eller inte ens dyker upp. De i gruppen nyanlända som vill jobba är så få att det är svårt att finna dem.”

Mattias Lindberg på Facebook 

http://www.morpheusblogg.se/…/varfor-arbetar-sa-fa…/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “PÅ FACEBOOK. Mattias Lindberg: Här försvinner drömmen om de enkla jobben som ska rädda migrationen

 1. Lennart H

  Skicka tillbaks de som inte vill arbeta. Egen försörjning är en skyldighet.
  Det är ingen mänsklig rättighet att bli försörjd i Sverige på svenska Skattebetalares bekostnad.

 2. Anders

  Bäste Lennart
  Du är inte sosse , miljöpartist , center eller v-partiskt. Det märks på din insändare.
  Klart att nyanlända ska försörjas , utan att ägna sig åt tråkigt arbete .
  Hur det ska förbättra framtiden för vår åldrande befolkning vet jag inte .
  Men det kan nog våra kloka politiker förklara .

Kommentarer är stängda.