Stora tapp i opinionen för regeringens ministrar. Novus vd Torbjörn Sjöström säger: “Stor utmaning för regeringen”.

| 27 september, 2020

SVT Nyheter skriver idag att i princip alla ministrar i den rödgröna röran tappar i förtroende enligt opinionsinstitutet Novus undersökning. Undersökningen visar nu också att det ökade förtroendet som ministrarna fick i Coronavirusets kris nu är bruten och den enda som inte har tappat något är högskoleminister Matilda Ernkrans (s). Men det är endast tre procent av de tillfrågade som har förtroende för henne.
Så hur stort är det egentliga förtroendet för henne?

Men förtroendet för Löfven börjar svikta, och även om han fortfarande har högst förtroende bland ministrarna så har hans förtroende sedan Novus undersökningen i juni sjunkit signifikant, från att han hade 40 procent som hade stort eller ganska stort förtroende för statsministern så är den siffran nu nere i 35 procent. En minskning med fem procentenheter. Men även för de övriga ministrarna så minskar förtroendet, för inrikesminister Mikael Damberg så har förtroendet minskat med 8 procent och nu har bara 19 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Lika dant är det för kulturminister Amanda Lind som minskat med 6 procentenheter och nu bara har 10 procents förtroende i undersökningen. För energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman ser det nästan lika dant ut då han minskat med 5 procent och bara har stöd av 22 procent numera.
Novus vd Torbjörn Sjöström säger: “Det överraskar mig att i princip alla ministrar tappar. Vi ser ingen som går framåt. Det tycker jag är rätt uppseendeväckande.”
Men är detta så konstigt med tanke på ministrarnas oförmåga att ta beslut?

Torbjörn Sjöström menar dock att mätningen kommer i en period då svenskarnas oro för corona som en nationell kris sjunker och i stället ersätts av en rädsla för den ökade brottsligheten. Och han ser också att de ministrar som synts mest i coronahanteringen och i debatten kring brott och straff återfinns bland dem som tappar mest.
Han fortsätter med att säga: “Vi går över i en ny situation i Sverige där oron inte är primärt kring hur farlig den globala pandemin är. Nu handlar det mer hur vi ska klara oss framåt.”

Och det sista Torbjörn Sjöström säger stämmer nog helt och hållet, för där är betydligt farligare saker som händer i Sverige än vad pandemin varit.
För vad har ministrarna i regeringen Löfven kommit med för förslag och åtgärder när det gäller den organiserade brottsligheten och tryggheten och säkerheten i vårt samhälle?
Vad annat än gammal skåpmat som de redan provat och som de innerst inne vet att det inte fungerar?
Enligt mig har de inga nydanande förslag och inget revolutionerande att komma med. Och det visar sig också på förtroendesiffrorna som hela tiden sjunker nu efter borgarfreden är över.

Här under följer förtroendesiffrorna för alla ministrarna i regeringen Löfven, siffrorna inom parentes är ändringen sedan förra mätningen i juni.

Stefan Löfven (S): 35 procent (-5)
Magdalena Andersson (S): 31 procent (-3)
Peter Hultqvist (S) 27 procent (-3)
Ann Linde (S): 23 procent (-2)
Anders Ygeman (S): 22 procent (-5)
Lena Hallengren (S): 19 procent (-3)
Mikael Damberg (S): 19 procent (-8)
Morgan Johansson (S) 18 procent (-2)
Ibrahim Baylan (S): 17 procent (-1)
Ardalan Shekarabi (S): 14 procent (-3)
Anna Ekström (S): 14 procent (-1)
Peter Eriksson (MP): 11 procent (-2)
Isabella Lövin (MP): 11 procent (-1)
Per Bolund (MP): 10 procent (-1)
Amanda Lind (MP): 10 procent (-6)
Hans Dahlgren (S): 10 procent (-3)
Tomas Eneroth (S): 10 procent (-1)
Anna Hallberg (S): 5 procent (-1)
Eva Nordmark (S): 5 procent (-2)
Matilda Ernkrans (S): 3 procent (0)
Jennie Nilsson (S): 3 procent (-1)
Lena Micko (S): 3 procent (-1)
Åsa Lindhagen (MP): 3 procent (-2)

https://www.svt.se/nyheter/alla-ministrar-tappar-i-fortroende-stor-utmaning-for-regeringen?fbclid=IwAR3vWnKtAuHgS90bwJFPMoVOPgAjcPSJO2Ud213hxiIMH9hjvaP1cY85kaM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 tankar på “Stora tapp i opinionen för regeringens ministrar. Novus vd Torbjörn Sjöström säger: “Stor utmaning för regeringen”.

  1. ulf

    det krävs sannerligen ett osedvanligt stort mått av handlingsförlamning och ren inkompetens,både mental och fysisk,för att en hel regering skall lyckas utföra så mikroskopiskt lite som man gjort.????

Kommentarer är stängda.