Åklagare: Svensk ubåt kan ha sänkt Estonia

| 29 september, 2020

Det var den 28 september 1994 som Estonia sjönk. I en ny dokumentärfilm har det kommit uppgifter som kastar nytt ljus på förlisningen. Foto: Patrik Dahlberg, Kustbevakningen/TT

“Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm tror att fartyget förliste på grund av en kollision med en ubåt. Det säger han efter att sett de nya bilder som visar ett stort hål i skrovet.

Etnologen och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm säger att det är ”solklart” att hålet orsakats av ett annat fartyg.

Frågan om orsaken till Estonias förlisning har aktualiserats sedan en ny dokumentärfilm visat att det finns ett ett fyra meter långt och 1,2 meter brett hål i fartygets skrov, vilket Världen idag berättade i tisdagens tidning.

Till den estniska tidningen Eesti Päevaleht säger Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm att han tror att fartyget förliste på grund av en kollision med en ubåt.

– Det är min åsikt. Jag är inte hundra procent säker. Men eftersom skadan ligger under vattenlinjen och ingen av vittnena som överlevde har pratat om ett fartyg på vattnet så tyder det på det.

Margus Kurm ledde den estniska utredningen som tillsattes efter avslöjandet om vapentransporter på M/S Estonia 2004.

Enligt Kurm har fartygets öde hållits hemligt i 26 år. På frågan om makthavare i ett land med vänskapliga relationer kan ha ljugit för esterna svarar Kurm.

– Ja, ja.

Till estnisk television säger han att det är troligt att det var en svensk ubåt som höll sig nära Estonia för att bevaka en ”känslig försändelse” och att detta mörklagts av Sverige.”

Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “Åklagare: Svensk ubåt kan ha sänkt Estonia

  1. Dan Astrom

    Vad dom säger är att ubåtar kör i blindo!?
    Tror inte en sekund på det! Människan landar på månen och att då ubåtar inte ser var dom är och kör, det är nog bara regeringens och politikernas normala lögner. Kan dom inte hemligstämpla vraket och låsa in det i Rosenbad?!

Kommentarer är stängda.