Johan Westerholm: “Familjen” – Årets viktigaste bok

| 30 september, 2020

Johanna Bäckström Lerneby. Foto: Wikipedia

Om inte Johanna Bäckström Lerneby erhåller något av alla dessa författar- och bokpriser för 2020 för sin bok “Familjen” så är det inte mindre än en skandal för medie- kultursektorn. Så viktig är den. Nu går det inte längre att säga “Vi såg det inte komma”.

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim som gestaltas i Johanna Bäckström Lernebys bok ”Familjen” (Mondial 2020). Al Asim är ett fingerat namn för en faktisk familj som dominerar stadsdelen Angered i Göteborg. Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen Al Asim.

”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby bör vara en av 2020 i särklass viktigaste böcker. Även om mycket var känt för mig på ett princiellt plan, familjen Al Asim är inte det enda kriminella familjenätverk i Sverige så lärde jag mig själv massor. Även om jag har synpunkter på just begreppet kriminellt familjenätverk. För vad som håller ihop detta nätverk är det som håller ihop klaner. En mix av blodsband, kultur och religion.

Johan Westerholm

Läs på Ledarsidorna


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: