Misstänkt anlagd brand totalförstörde klocktorn vid Hagshult kyrka

| 30 september, 2020

Under natten till onsdagen larmade ett vittne räddningstjänsten till Hagshult kyrka i Vaggeryds kommun om att det brann i klocktornet. När räddningstjänsten kom fram så fick de inrikta sig på att rädda kyrkan från att brinna ner då klocktornet var helt övertänt. Räddningstjänsten lyckades med sitt uppdrag och lyckades rädda kyrkan som är från 1200-talet men av klockstapeln som byggdes 1775 och innehöll två klockor, en från 1600-talet och en från 1700-talet finns inget kvar mer än aska och smält metall.
Maria Åberg som är tillförordnad kyrkoherde säger: “Det var ju både chock och sorg. Det känns otroligt tråkigt det som har hänt. Det är så många här som älskar sin kyrka.”

Brandorsaken är ännu inte känd men polisen misstänker nu att branden kan ha varit anlagd och de har inlett en förundersökning om mordbrand. Men det dröjer innan det kan ske någon teknisk undersökning av platsen då brandresterna fortfarande är för varma. Polisen har dock platsen avspärrad. Det är inte bara kyrkoherden och församlingsborna som nu är ledsna över branden, biskop Fredrik Modeús har också reagerat på det inträffade i ett inlägg på sociala medier.
Han skrev på morgonen: “På samma gång som jag är ledsen är jag tacksam att Räddningstjänsten lyckades hindra elden från att spridas till själva kyrkobyggnaden. Jag har varit i kontakt med kyrkoherden nu på morgonen för att uttrycka mitt deltagande och stöd till församlingen.”

Och även jag känner sorg över att ytterligare ett av kulturminnena i Sverige har försvunnit för alltid.
Jag frågar mig hur många till sådana händelser som kommer att inträffa innan politikerna kommer att reagera och fördöma det?
Jag frågar mig hur många fler kulturminnen som kommer att förstöras innan det stiftas en lag som säger att om man gör en sådan sak så ska man dömas hårt, inte bara för själva förstörandet utan även för förstörandet av den svenska kulturskatten. För det är just det att de som begår dessa brott inte blir dömda för den förstörelse av vår kulturskatt utan bara för förstörandet och det måste bli ändring där innan alla svenska kulturarv har försvunnit.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/klocktorn-i-hagshult-totalforstort-i-brand?fbclid=IwAR26aiw4z3WJPdc73xwz0xcRIn3bpaeaR5loC2Q7cHFlZ9RWXnWuq3VmwHg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Misstänkt anlagd brand totalförstörde klocktorn vid Hagshult kyrka

  1. ulf

    Det heliga Kriget mot svensk kultur och kristna värderingar fortgår och Löfvens regering applåderar väl i bakgrunden…….raseringen och bränderna i Sverige tillåts bara fortsätta utan ens en reaktion från pajas regeringen.??????

Kommentarer är stängda.