3114: Bild och konst

| 2 oktober, 2020

De berömda målningarna i Chauvetgrottan uppskattas vara mer än 30 000 år gamla. I indonesiska grottor har man nu funnit konst som tillkom 10 000 år tidigare. Foto: TT

Ett litet påpekande om begreppsordning. Grottmålningar i Asien (43 900 år gammal) föranleder följande inledning till en artikel i SvD: ”Nyligen har fynd av förhistorisk konst förskjutit datumet för konstens förmodade uppkomst bakåt i tiden – och bort från Europa. Men fortfarande gäckas forskarna av en gåta: varför började människan skapa konst?”

Det irriterar mig att det är så svårt att lära sig att skilja mellan bild och konst. Skillnaden mellan varför människan började skapa bilder och varför hon började skapa konst är enorm. Bilden är gammal, konsten är ung. Alltså bilden 43 900 (förmodligen äldre) år, konst högst 230 år. Bilden förmodligen tidigast utanför Europa. konsten helt och hållet europeisk.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003