Nya hot mot statsminister Löfven efter att Sabuni sagt att Liberalerna hoppar av JÖK:en om inte LAS blir lag

| 2 oktober, 2020

Jag skrev i går om att Jonas Sjöstedt vill fälla regeringen i en misstroendeförklaringsomröstning om LAS-utredningen förs fram som ett lagförslag inför riksdagen. Detta är också något som både SD och KD säger sig ställa sig bakom medan Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen säger sig inte stå bakom en sådan misstroendeförklaring. Kristersson förklarar detta med att V bara vill stoppa en bra reformer som vi tror måste genomföras samtidigt som de vill behålla en dålig regering.
Han sade: “När vi har genomfört bra reformer och Vänsterpartiet verkligen vill byta ut regeringen, då är vi gärna med på det.”

Detta var sådant som redan blev känt under gårdagsförmiddagen, men sen undereftermiddagen och kvällen så kom nya fakta fram i frågan om LAS. Det var att Liberalerna nu också hotar S och Stefan Löfven från sitt håll, Nyamko Sabuni sade i SVT:s Aktuellt att om inte Löfven lägger fram utredningen lag så kommer JÖK:en att falla.
Sabuni sade i Aktuellt: “Jag har lovat att hedra januariavtalet. Den som bryter avtalet är ju i så fall regeringen.”
Så nu är det inte bara ett av de partierna som stödde omröstningen som satte Löfven som statsminister som hotar honom med att försöka fälla regeringen.

Nu är det två som gör det men från olika håll. Den ene hotar med att göra det om LAS skulle bli lag den andre om den inte blir det.
Jag frågar mig hur länge det dröjer innan Annie Lööf också tar och börjar hota honom, och hur länge det dröjer innan Löfven härsknar till på dessa två och säger att ni ska bara stödja mig utan att lägga er i politiken som vi i regeringen för?
För det har vid tidigare tillfällen med andra statsministrar varit så, att när S suttit vid makten har deras stödpartier just bara varit stödpartier för betongklumpen S. Och har de opponerat sig så har de då fått klara besked att ni ska hålla tyst för det är vi som leder landet.

Så när kommer Löfven att göra samma sak som sina företrädare?
Vi får väl vänta och se, för den dagen kommer och den har nog kommit bra mycket närmare nu än vad den varit innan. För om S låter LAS-förslaget bli lag så kommer säkert LO att bli ordentligt härskna på partiet och då kanske de slutar med att stödja det och det kan ju hända att de uppmanar dem som är invalda i partiet som LO-medlemmar att rösta annorlunda än partiets linje.
Och vad händer då med regeringen, om de inte har sitt eget parti bakom sig?
Där är nog många sådana saker som Löfven får ta med i beräkningarna innan han för fram LAS-utredningen som ett lagförslag.

https://www.expressen.se/nyheter/sjostedts-hot-da-kan-lofven-inte-sitta-kvar/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •