3115: Även morötter

| 3 oktober, 2020

Det var ju det där med konst. Mycket lätt är det för den oaktsamme att blanda samman två helt olika begrepp som båda kan skrivas ”konst”. Dels Konst = teknik och dels Konst = det moderna konstbegreppet. Det förstnämnda omfattar allt som kräver tekniskt kunnande. Det moderna konstbegreppet kräver över huvud taget ingen egentlig teknik. Allt kan göras till konst genom att konstnären väljer något. Det senaste exemplet på detta är Rafael Pérez Evans masterarbete vid Goldsmiths i London. Det består av 31 ton morötter som tippats på skolgården. artnet

Skulle det betyda att alla högar med morötter är konstverk? Förstås inte, det som är nödvändigt att de skall betraktas som konst. Någon från konstvärlden måste bekräfta denna status. För Vasari som har nämnts i kommentarerna är ”konst” (alltså teknikbegreppet) teknisk skicklighet. Han kunde naturligtvis inte tänka sig en hög morötter. Med det moderna konstbegreppet blir konst ett förhållningssätt som alltså kan appliceras på vad som helst. Vanligtvis brukar man tänka sig att konst är särskilt inriktat mot vissa tekniker som litteratur, musik, arkitektur, sång, teater, dans. Fler har tillkommit som film och foto. Men också vad som helst. Förhållningssättet innefattar ett högt andligt värde och status, omöjligheten att nå en absolut tolkning och den viktiga idéen med att överskrida det rådande. Sådana tankar fanns inte hos Vasari och knappast hos grottmålarna. Inte ens hos 1600-talets barockmålare. I efterhand kunde konstvärlden betrakta dessa objekt som konstverk och utse deras upphovsmän till konstnärer.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003