Hemköp hakar på klimatsmarthetsen

| 4 oktober, 2020

Hemköp vill ”knuffa” sina kunder i ”rätt” klimatsmarta riktning. De kommer ge de kunder som köper vegetariskt högre bonus än de som väljer att köpa rött kött. 

Hemköp gör sig klimataktivister och det gör de därför att de vill haka på klimattrenden. Utan vidare omsvep och eftertanke omvandlar de sina kunder till ideologiska verktyg. 

Föreställ er den kunden som ändå väljer att köpa rött kött på Hemköp. Denne kommer högst sannolikt stirras ut av matkedjan klimatsmarta kunder/kassapersonal medan varorna packas upp och ner från bandet. Efter lite tid kommer tas ytterligare några steg där man öppet skakar på huvudet, kanske till och med påpekar för ”köttkunden” hur osmart och oansvarig denne är. 

Hemköp gör som så många andra ”klimatsmarta” aktivister. De använder moraliska pekpinnar för att försöka tvinga kunden att välja ”rätt”.  Det ”goda” förtäckts i ett förtryckande tvång eller grupptryck om man så vill. 

Hemköp har tagit ställning för en ”vegetarisk norm” som i praktiken innebär att den stora majoriteten av deras kunder som föredrar rött kött eller en blandad kost ska förlora på att handla hos dem om de handlar ”fel” varor. En form av social påverkan som ska gå via plånboken för att dels premiera ”de goda” kunderna, dels lägga ett lager av skam på de kunder som inte väljer ”rätt”. Och för det ska straffas genom att förlora i bonuspoäng.

Det här är ett skolboksexempel på när ändamålen tillåts helga medlen och där den egna agendan betraktas som så viktig att man är beredd att använda ett påtryckandemedel som kan uppfattas som ett tvångsmedel för den mindre bemedlade kunden. Av den anledningen är Hemköps agerande djupt bekymmersamt. 

Jag tror istället på valfrihet och framför allt frihet. De kunder som inte kommer uppskattar iHemköps tilltag kommer självklart sluta handla där. Personligen hoppas jag på att det blir många. Jag är definitivt en av dem.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp